"Presuda protiv sporazuma EU-SAD važna za Srbiju"

Poverenik Rodoljub Šabić kaže da je odluka Evropskog suda da proglasi nevažećim sporazum EU i SAD "Sigurna luka" važna i za Srbiju.

Izvor: B92

Sreda, 07.10.2015.

13:11

Default images
Foto: Tanjug

On je naveo i da je to jedan od najvažnijih presedana u međunarodno-pravnoj praksi zaštite podataka o ličnosti.

Šabić je podsetio da je reč o sporazumu na osnovu kog su podaci o ličnosti bez posebnih formalnosti i odobrenja transferisani u SAD.

Poverenik je istakao da presuda Evropskog suda pravde ima veliki značaj i za Srbiju, iako Srbija nije članica EU.

"Iako ova odluka za mnoge predstavlja iznenađenje, ona je na neki način bila nagoveštena mišljenjem koje je prethodno, na traženje suda dao opšti pravozastupnik Iv Bot, a kojim je preporučio da Evropski sud pravde proglasi sporazum nevažećim", rekao je Šabić.

Bot je naveo da bezbednosne agencije u SAD mogu da pristupaju ličnim podacima na "masovan i neselektivan način", zatim da građani EU nemaju odgovarajući pravni lek protiv obrade njihovih ličnih podataka prenetih u SAD, kao i da svi principi sporazuma mogu da budu izigrani jer se obrada ne ograničava samo na striktno potrebne podatke.

Sve to, kako je naveo Bot, predstavlja kršenje i kompromitovanje članova Povelje o osnovnim pravima EU.

Šabić je naveo da je sud prihvatio stanovište Iva Bota, istakavši da će odluka Suda, iako doneta povodom jednog konkretnog slučaja, izvesno imati globalne posledice, za ceo svet pa i za Srbiju, koje će tek biti sagledane. Poverenik je podsetio da država Srbija ima obavezu da svojim građanima i rezidentima obezbedi prava na zaštitu podataka o ličnosti zajamčena Ustavom, zakonom i Konvencijom 108. Saveta Evrope, čiji je Srbija, kao i sve zemlje EU, potpisnik.

"Važno je, bilo bi dobro da nas ovaj dramatičan obrt povodom obrade odnosno zaštite podataka o ličnosti, na relaciji EU - SAD, podseti na nedorečenost i nedostatke naših pravnih rešenja u vezi sa iznošenjem podataka o ličnosti u inostranstvo", naveo je Šabić i podsetio da je na to više puta ukazivao, a da nadležni nisu reagovali.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

18 h

Podeli: