Blic: Zapad poručio - nije vreme za vojsku Kosova

Najmoćnije zemlje Zapada smatraju da nije vreme za formiranje vojske Kosova i da Priština to ne treba da radi bez dogovora sa Beogradom, prenosi "Blic".

Izvor: B92

Ponedeljak, 05.10.2015.

08:26

Default images

Ovo za list kažu visoki diplomatski predstavnici zapadnih zemalja u Prištini, koje podržavaju postojeće Bezbednosne snage Kosova, ali ne i da se BSK u skorijoj budućnosti pretvori u "oružane snage Kosova".

"Tačno je da će Kosova u nekom trenutku u budućnosti dobiti svoje oružane snage, ali to neće biti uskoro. Pre svega, ova tema mora biti deo procesa normalizacije odnosa s Beogradom. Jednostrane odluke Prištine nećemo odobriti", kažu za list visoke zapadne diplomate sa Kosova.

Takođe, kako ističu, ključno je da Priština za tu buduću vojsku dobije široku saglasnost među Srbima sa Kosova, preneo je "Blic".

Sagovornik lista kaže da su kosovski premijer Isa Mustafa i šef diplomatije Hašim Tači lansirali priču o formiranju vojske kako bi skrenuli pažnju javnosti sa mnogo nezgodnijih tema.

"Briselski sporazumi sa Beogradom, formiranje ZSO i pogotovo specijalni sud za zločine OVK, napravili su pravu buru u radikalnim krugovima na Kosovu, a Mustafa i Tači su postali meta optužbi za izdaju i slično. Najave da će uskoro napraviti vojsku, služe da se skrene pažnja sa kompromisa koje prave sa Srbijom i EU", objasnio je sagovornik beogradskog lista.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: