Asad: Odlazim s vlasti ako je to rešenje

Sirijski predsednik Bašar el Asad je, povodom poziva da napusti vlast, rekao da, ukoliko je to rešenje, neće oklevati.

Izvor: Beta, Tanjug

Nedelja, 04.10.2015.

15:45

Default images
foto: Getty Images

Asad je dodao da je uspeh ruske vojne intervencije u građanskom ratu u njegovoj zemlji, ključan za ceo Bliski istok.

"Savez Rusije, Sirije, Iraka i Irana mora da uspe, inače će ceo region biti uništen", istakao je Asad u intervjuu koji je objavila iranska državna televizija.

"Šanse da ova koalicija uspe su velike i nimalo beznačajne", dodao je Asad, prema izvodima intervjua objavljenim na Tviteru, upozorivši da će cena koju će platiti sirijski saveznici "sigurno biti visoka".

Asad je pozvao zapadne zemlje, koje zajedno sa saveznicima iz Persijskog zaliva izvode vazdušne napade na Islamsku državu u Siriji od septembra 2014. godine, da udruže snage u borbi protiv ekstremizma, preneo je AFP.

"Ako te zemlje udruže snage u borbi protiv terorista, na ozbiljan i iskren način, makar samo prestajući da ih podržavaju, mnogo brže ćemo doći do rezultata", rekao je Asad.

Asad je ocenio i da napadi koalicije predvođene SAD, koji traju već godinu dana, nisu uspeli da zaustave napredovanje Islamske države.

"Nisam video rezultate. Vidim čak suprotne rezultate (onima koje je koalicija nameravala da postigne). Terorizam se geografski proširio, a broj regrutovanih u terorističke grupe je povećan", rekao je on.

Asad je poručio i da je rat "crna stranica u istoriji Sirije", ali je naglasio da članice EU treba da preuzmu odgovornost za priliv izbeglica, jer je Unija podržavala pobunjeničke grupe.

On je ranije danas izjavio da samo Sirijci mogu da odlučuju o promeni političkog sistema i lidera u zemlji.

Asadovi međunarodni protivnici tvrde da bilo kakvo političko rešenje četvorogodišnjeg građanskog rata u Siriji mora uključivati njegov odlazak sa vlasti.

Neke od država Zapada su ublažile svoj stav pa sada navode da bi Asad mogao da ostane na čelu Sirije tokom perioda tranzicije.

Građanski rat u Siriji počeo je mirnim protestima 2011. godine, ali je od tada prerastao u sukob na više frontova, pošto su režimske snage, džihadisti, umerene pobunjeničke grupe i kurdski borci, počeli međusobno da se bore za prevlast.

Najmanje 240.000 ljudi poginulo je u sukobima, a više od četiri miliona bilo je primorano da napusti zemlju.

Rusija je ove nedelje pokrenula vazdušne udare u Siriji, što predstavlja dramatičnu eskalaciju strane uključenosti u građanski rat u toj zemlji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

35 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

15 h

Podeli: