Pajtić: U normalnoj zemlji ovo bi bio Votergejt

Predsednik vlade Vojvodine i lider DS Bojan Pajtić potvrdio je autentičnost transkripta koji je osvanuo na internetu i naveo da je to dokaz da ga prisluškuju.

Izvor: B92

Sreda, 30.09.2015.

12:33

Default images
Foto: Beta

Kako je rekao, činjenica da se prisluškuje čovek na njegovim funkcijama je nešto zbog čega bi trebalo da padne vlada.

"U normalnoj državi ovo bi bila afera Votergejt, ali se to neće desiti u Srbiji. Zato postavljam dva pitanja Aleksandru Vučiću - ko me prisluškuje i po čijem nalogu", rekao je Pajtić na konferenciji za novinare.

Transkript razgovora Bojana Pajtića i Lidije Udovički, koja je sestra ministarke Kori Udovički i osoba u medijima dovođena u vezu sa "reketiranjem Srbije", osvanuo je na kontroverznom sajtu Teleprompter. Pajtić je potvrdio autentičnost tog razgovora i naveo da je on vođen preko mobilnih telefona pre više od godinu dana.

"Ako je moguće da prisluškuju predsednika pokrajinske vlade i lidera najveće opozicione stranke, onda nijedan građanin nije slobodan. Zaštitnik građana je već upozoravao da se prisluškuju opozicioni lideri, vođe sindikata i druge ličnosti, a ja ću se obratiti institucijama i očekujem da one pokažu da su privržene vladavini prava", rekao je Pajtić, najavljujući podnošenje krivičnih prijava.

Kako je rekao, ne želi da se izjašnjava o sadržaju razgovora, jer nema dokaze za to što je govorio u privatnom razgovoru, ali je istakao i da bi to bilo skretanje pažnje sa suštine.

"Mislim da bi se time zabašurivala suština, a to je da u Srbiji ne postoji slobodna, pravna i demokratska država", rekao je Pajtić.

Lider demokrata je naveo da njega, ali ni građane Srbije, ne bi trebalo da interesuje ko tu kome "unutar službi ili vlasti radi o glavi".

"Očigledno se radi o unutrašnjim podmetanjima, ali to me ne zanima - zanima me samo to da ne možemo živeti u državi koja nije pravna, demokratska i slobodna", rekao je on.

Pajtić ni posle insistiranja novinara nije želeo da komentariše suštinu razgovora koji je vodio sa Lidijom Udovički, niti ozbiljne optužbe koje su se u njemu mogle čuti.

U transkriptu je, između ostalog, navedeno i da je Bojan Pajtić prepričao razgovor koji je vodio sa američkim ambasadorom Majklom Kirbijem, koji ga je "obavestio da Vučićev kum i direktor Elektromreže Srbije Nikola Petrović za Aleksandra Vučića svakoga meseca iznosi dva miliona evra".

Pajtić kaže da te tvrdnje nije iznosio u javnost, jer za njih nema dokaze, ali da mu niko ne brani da o tome priča privatno.

Ubrzo se oglasio i direktor EMS Nikola Petrović, koji je najavio krivičnu prijavu "ili protiv sebe, ili protiv Lidije Udovički".

"Ako je istina da su takav razgovor vodili i ako je gospođa Lidija Udovički zaista izjavila ono što stoji u transkriptu, zahtevam da kažu vreme, mesto i ime i prezime osobe od koje sam navodno to tražio kako bih mogao da podnesem krivičnu prijavu protiv samog sebe. U suprotnom, ja ću podneti prijavu protiv gospođe Udovički za krivično delo neprijavljivanja izvršenja krivičnog dela", naveo je Petrović u pisanoj izjavi.

Kako je naveo, spreman je i da ide na poligraf.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

84 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: