"Smeši" se nova koalicija, Siriza slavi pobedu

Levičarska stranka Siriza Aleksisa Ciprasa, i dalje vodi ispred svog glavnog rivala, konzervativne Nove demokratije, sa osvojenih 35 odsto glasova.

Izvor: B92, Tanjug

Nedelja, 20.09.2015.

18:20

Default images
Foto: Beta/AP

Grčko Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo da prema prvim rezultatima Siriza vodi sa 35,4 odsto glasova (odnosno 606.887 glasova), sledi Nova demokratija sa 28,14 odsto (482.124 glasova), dok je na trećem Zlatna Zora sa 7,18 odsto glasova (123.060 glasova).

Kako prenosi "Gardijan", lider Nove demokratije Vangelis Mejmarakis priznao je poraz.

Prema prvim procenama, Siriza je osvojila 145 mesta u parlamentu, a Nova demokratija 75.

Međutim, prema plavilima u Gračkoj pobednik na izbora dobija još 50 polaničkih mesta kao bonus u parlamentu koji ima 300 mesta.

Nova demokratija prema ovim procenama ima 75 ili 76 mandata.

Prema ovim rezultatima, prva stranka će moći da stvori jaku koaliciju. Siriza će najverovatnije nastojati da formira vladu sa Nezavisnim Grcima, svojim bivšim koalicionim partnerima, ukazao je izvor iz Sirize.

Bivši grčki premijer i lider levičarske Sirize Aleksis Cipras poručio je večeras, pošto je ta stranka osvojila najviše glasova na parlamentarnim izborima, da njegovu vladu i zemlju očekuju "težak rad i borba".

"Predstoji nam težak rad i borba", naveo je Cipras na svom Tviter nalogu.

Lider Nezavisnih Grka Panos Kamenos najavio je da će njegova stranka ponovo ući u koalicionu vladu sa Sirizom.

"Od sutra ujutru, formiraćemo vladu sa Aleksisom Ciprasom kao premijerom", rekao je Kamenos novinarima, prenosi Rojters.

U grčkom parlamentu se trenutno nalati sedam partija, a čak osam ili devet partija bi mogle nakon ovih izbora u parlament, ukoliko se rezultati ne promene, piše "Gardijan".

Izlaznost na izborima je bila 55,4 odsto, dok je u januaru izlaznost bila 63,6 odsto. Kako javlja reporter B92 u Atini nema euforije kakva je postojala u januaru.

Moguće je da će se Aleksis Cipras obratiti javnosti oko 23 sata, a ujutru u 8 časova biće objavljeni konačni rezultati, nakon kojih će najverovatnije Cipras krenuti u pregovore sa potencijalnim koalicionim partnerima.

"Pobeda Sirize važan uspeh i za Grčku i za Evropu"

Francuski predsednik Fransoa Oland izjavio je da je izborna pobeda partije Siriza Aleksisa Ciprasa "važan uspeh" i za Grčku i za Evropu.

"Ovo je važan rezultat za Grčku, koja će sada živeti u periodu stabilizacije sa solidnom većinom", rekao je Oland novinarima na marginama zvanične posete Maroku, preneo je Rojters.

Prema Olandovim rečima, to je važan uspeh i za Evropu "koja mora da sluša poruku Grka".

Predsednik Francuske je dodao da će verovatno posetiti Grčku narednih sedmica.

Prema do sada objavljenim podacima, sakupljenim na osnovu 50 odsto prebrojanih glasova, Ciprasova stranka osvojila je 35,54 odsto glasova na parlamentarnim izborima.

Predsednik Evropskog parlamenta (EP) Martin Šulc čestitao je pobedu partiji Aleksisa Ciprasa na današnjim izborima u Grčkoj, pozivajući na brzo formiranje stabilne vlade.

"Upravo sam čestitao Sirizi na pobedi na izborima u Grčkoj. Sada je brzo potrebna stabilna vlada spremna da dela", napisao je Šulc na njegovom nalogu na "Tviteru" a prenosi AFP.

Prema do sada objavljenim podacima, sakupljenim na osnovu 50 odsto prebrojanih glasova, Ciprasova stranka osvojila je 35,54 odsto glasova na parlamentarnim izborima.

Takav rezultat Sirizi nije obezbedio većinu mesta u parlamentu, ali će Cipras sa svojim dosadašnjim koalicionim partnerom Nezavisnim Grcima, imati više od polovine poslaničkih mandata i mogućnost da ponovo formira vladu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

15 h

Podeli: