Netanijahu protiv zabrane izražavanja mišljenja

Izraelski premijer najavio da će raditi na izmeni kontroverzne zakonske klauzule kojom se novinarima zabranjuje izražavanje ličnog mišljenja u emisijama uživo.

Izvor: B92

Petak, 04.09.2015.

23:12

Default images
Foto: Beta/AP, arhiva

Zakon je dopunjen u četvrtak tom odredbom, na inicijativu poslanika iz verske partije Ujedinjena Tora judaizam.

U nedelju će protivnici Eihlerove klauzule, nazvane tako po poslaniku Israelu Eihleru, pokrenuti inicijativu da se poništi i sva je prilika da će se to desiti imajući u vidu kakvu ljutnju i brigu je izazvala.

Klauzula i njene potencijlane posledice zapanjile su izraelsku medijsku zajednicu.

Ona već dugo optužuje političare da pokušavaju da ućutkaju novinare, koji nastoje da ispune svoju profesionalnu ulogu, odnosno da informišu javnost.

U saopštenju Netanijahuovog kabineta je navedeno da premijer, koji je takođe i ministar komunikacija, ne veruje da bi novinarsku etiku trebalo uređivati zakonom, već moralnim obzirima.

Novinar veteran Radio izraela Arje Golan je nešto ranije intervjuišao ministra Ofira Akunisa iz Netanijahuove konzervativne partije Likud, koji je rekao da je odredba pogrešno protumačena.

Golan je vršio pritisak na ministra i citirao primere gde je već na snazi. Akunis je tada priznao da je odredba pogrešno napisana i da bi je trebalo izmeniti.

Takođe je rekao da ona nema za cilj da spreči novinare da izražavaju svoje mišljenje, već je više namenjena garantovanju ravnoteže.

Njen incijator Eihler, i sam bivši novinar, istakao je da je klauzula zapravo interna i da joj nije cilj ućutkivanje medija.

On je samo želeo da se lično mišljenje ne izražava u novinskim izveštajima, kako je rekao.

Dalia Dorner, predsednca izraelskog novinskog saveta, penzionisani sudija Vrhovnog suda, ocenila je da je odredba vrlo problematična, da je formulisana u brzini i da je treba poništiti.

Tema je važna, dodala je ona i o njoj valja diskutovati pre nego što se učini bilo kakav zakonski potez.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

20 h

Podeli: