Izetbegović za bolji položaj Bošnjaka u RS

Bošnjački član Predsedništva BiH Bakir Izetbegović je posetio Ferhat pašinu džamiju u Banjaluci i naveo da očekuje da će se popraviti i položaj Bošnjaka u RS.

Izvor: B92

Petak, 04.09.2015.

16:07

Default images
foto: Tanjug

"Želimo i da položaj Bošnjaka bude ovako lep kao što je obnovljena Ferhadija. Treba raditi na tome, prestanku diskriminacije i pritiska koji se intenzvira u poslednje vreme na Bošnjake i kada je u pitanju školski program, participacija u administraciji, policiji RS, i da se reše i napadi na Bošnjake", kazao je Izetbegović novinarima.

On je pozvao srpske vlasti i narod da pomognu svojim komšijama Bošnjacima.

Izetbegović je rekao da danas nisu predviđeni susreti sa zvaničnicima RS, dodavši da će u Banjaluci danas biti održano Predsedništvo SDA.

Svečano otvaranje obnovljene Ferhat-pašine džamije najavljeno je za 7. maj 2016. godine, na dan kada je pre 23 godine ta džamija srušena.

Do tada treba da se uredi administrativna zgrada i ostali objekti u okolini Ferhadije.

Ferhadija je izgrađena je 1579. godine i bila je na listi spomenika svetske baštine UNESCO-a.

Porušena je 7. maja 1993. godine, a taj datum u BiH je proglašen za Dan džamija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

17 h

Podeli: