"Posrnula ljudskost" na slici utopljenog dečaka

Fotografija trogodišnjeg Ajlana, izbeglice iz Sirije, koji se udavio zajedno s bratom i majkom potresla je svet, ali bilo je malo reakcija evropskih lidera.

Izvor: B92

Četvrtak, 03.09.2015.

14:57

Default images
Foto: Beta/AP

Slika tela dečaka, koju je objavila turska novinska agencija, proširila se Tviterom pod naslovom "posrnula ljudskost".

Porodica Kurdi nalazila se na pretrpanom krijumčarskom brodu koji se prevrnuo na putu ka grčkom ostrvu Kos, u međunarodnim vodama Grčke i Turske. Otac dečaka starih tri i pet godina, Abdulah, jedini je preživeo.

"On se izbavio, ali njegova žena nije i ispričao je jezivu priču kako je plivao od jednog do drugog", rekao je kanadski novinar Teri Glavin za BBC.

Telo trogodišnjeg Ajlana pronašao je turski policajac na plaži u Bodrumu.

Abdulah Kurdi je, navodno, tražio azil u Kanadi pre nego što je s porodicom krenuo na opasno putovanje, ali bili su odbijeni.

Tema Kurdi, Abdulahova sestra koja živi u Vankuveru, izjavila je za Nešenel post da je pokušavala da im pomogne da odu s Bliskog Istoka.

Dok su ekstremisti Islamske države držali pod opsadom Kobane, džihadisti su oteli Abdulaha i mučili ga.

"Moje žene i moja dva dečačića više nema. Ja...ne znam gde ću i šta ću. Žalim što se nisam utopio sa njima", jedva je izgovorio Abdulah britanskim reporterima.

Upozoravamo da je fotografija uznemirujućeg sadržaja

Foto: Beta/AP
. .

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

23 h

Podeli: