Ukradene figure sa Kalemegdana pronađene na otpadu

Ukradeni bronzani golubovi sa fontane na Kalemegdanu pronađeni su na nelegalnom otpadu sekundarnih sirovina, izjavila je Nela Mićović.

Izvor: B92

Sreda, 02.09.2015.

22:25

Default images
Foto: Tanjug

Osim toga, direktorka Zavoda za zaštitu spomenika je istakla da su, prema prvim analizama stručnjaka iz Zavoda, ukradeni golubovi neoštećeni.

"Reč je o organizovanoj grupi kradljivaca koji su hteli da unište i prodaju četiri bronzane skulpture golubova. Kilogram takve bronze na crnom tržištu iznosi 360 dinara, dok je njena umetnička vrednost neprocenjiva, kao i svih ostalih spomenika kulture", ukazala je Mićovićeva u "Beogradskoj hronici" na RTS.

Pošto je reč o drugoj krađi bronzanih golubova, iz ”Beogradskog vodovoda” su naveli da su njihovi stručnjaci pokušali da ih dodatno osiguraju skrivenim zavrtnjima.

Tada su, kako ističu, lopovi uhvaćeni i osuđeni na tri godine zatvora.

Iz ”Beogradske tvrđave” su najavili saradnju sa paviljonom “Cvijeta Zuzorić” i Gradom Beogradom, kako bi se ovaj deo Kalemegdana bolje osvetlio, navodi se u saopštenju.

Bronzane skulpture golubova koje se nalaze ispred paviljona “Cvijeta Zuzorć” ukradene se u noći između 2. i 3. avgusta ove godine i rad su vajara Dragomira Arambašića. Skulpture su, u okviru vodoskoka, postavljene 1936. godine.

U saopštenju se dodaje da su iste noći ukradene i mesingane ploče sa Zindan kapije i Rimskog bunara, kao i spomen ploče sa Studentskog trga i iz Makedonske ulice, ali da one još nisu pronađene.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

17 h

Podeli: