"ID počinila zločin protiv civilizacije"

Ekstremisti Islamske države u Siriji počinili su "nepodnošljiv zločin protiv civilizacije" uništenjem Hrama Bel izjavila je direktorka Uneska Irina Bokova.

Izvor: B92

Utorak, 01.09.2015.

22:29

Default images
Foto: Beta, AP

Podsećamo, oni su u nedelju upotrebili eksploziv da unište hram star dve hiljade godina u starom gradu Palmiri. Očevici su opisali da se čula ogromna eksplozija, a razaranje je kasnije potvrđeno na satelitskim snimcima UN.

U toku protekle godine Islamska država je zauzela jednu trećinu Iraka i Sirije i u proglasila kalifat i nametnula svoje nasilno tumačenje islamskog zakona. Ta grupa je u maju zauzela drevnu Palmiru i istoimeni susedni moderan grad.

Jedan stanovnik te oblasti je izjavio da je ogromnom eksplozijom u nedelju popodne "sasvim uništen" hram i da su "cigle i stubovi rasuti na zemlji", te da je ostao uspravan samo jedan zid.

Opservatorija za ljudska pava, sa sedištem u Londonu, koja ima niz aktivista u Siriji, objavila je da je hram oštećen. Pre dve nedelje Islamska država je objavila slike svojih boraca koji polažu eksploziv i ruše Hram boga Balšamina u Palmiri.

Džihadisti su nedavno u Palmiri pogubili jednog od najistaknutijih sirijskih stručnjaka za antikvitete, Kaleda Asada (81). Oni su digli u vazduh nekoliko drevnih građevina u Iraku i uništili manji hram u Palmiri Balšamin krajem avgusta.

Direktorka Uneska Irina Bokova rekla ja da uništenje Palmire predstavlja "nepodnošljiv zločin protiv civilizacije, ali da 4.500 godina istorije nikad neće biti izbrisano".

Rekla je da će Unesko nastaviti da se bori protiv krijumčarenja kulturnih predmeta, da će dokumentovati sve lokacije i uspostaviti mreže da poveže hiljade stručnjaka u Siriji i širom sveta koji će preneti to nasleđe budućim generacijama, i to uz pomoć savremene tehnologije.

Hram posvećen semitskoj boginji Bel koji potiče iz 32. godine jedinstven je spoj stare bliskoistočne i grčko rimske arhitekture i smatra se jednim od najznačajnijih verskih zgrada u prvom veku. Ostaci hrama Bel su važili za najbolje očuvanim u Palmiri.

Pre izbijanja sirijsko sukoba u martu 2011. ta lokacija koja je pod zaštitom Uneska, bila je jedna od glavnih turističkih atrakcija na Bliskom istoku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

18 h

Podeli: