"Gradi se nekoliko prihvatilišta za izbeglice"

U Srbiji se sredstvima stranih donatora gradi nekoliko privremenih prihvatilišta za izbeglice s Bliskog istoka i sa severa Afrike, izjavio je ministar za rad.

Izvor: B92

Utorak, 01.09.2015.

14:15

Default images
Foto: Tanjug

"Prihvatilišta se grade na nekoliko mesta. Jedno će biti otvoreno u Subotici, nadam se vrlo brzo, i postoji jedno prihatilište koje ćemo graditi na prostoru Grada Beograda", rekao je Aleksandar Vulin na konferenciji za novinare u Vlasotincu.

Kako je naveo, privremena prihvatilišta se grade kako bi se pomoglo i izbeglicama i građanima Srbije.

"Kad pomognete migrantima, to je najveća usluga lokalnom stanovništvu. Kada ste, kao u Preševu, uspeli ljude da izdvojite iz nehumanog prostora, vi ste ljudima omogućili da koriste centar grada. Kada to isto uradite u Beogradu, vi ćete ljude smestiti tamo gde imaju svaku zaštitu, a u isto vreme omogućiti Beograđanima da regularno koriste svoje parkove", rekao je Vulin.

On je rekao da je 100.000 migranata izrazilo nameru da dobije azil u Srbiji, ali da je svega desetak zatražilo i dobilo azil.

"Ne gradimo nikakve trajne kapacitete, već privremene tranzitne kapacitete, da ljudi ne bi bili na ulici, i da im se deca ne bi razboljevala jer dolazi zima", kazao je ministar.

Vulin je dodao da se prihvatilišta grade isključivo donacijama evropskih fondova i međunarodnih organizacija koje se bave migrantima.

Ministar je prisustvovao otvaranju novosagrađenog objekta od 87 kvadratnih metara u kojem će biti osobe sa mentalnim i intelektualnim poteškoćama iz opština Vlasotince i Crna Trava.

"Opština Vlasotince je pokazala da vodi računa o svojim najslabijim građanima. Želja Ministarstva je da se ovakve usluge vrše u čitavoj Srbiji, da one postanu deo svakodnevnog života svake lokalne samouprave. Nažalost, postoje opštine u kojma ovakvih usluga nema. Uzrok je novac, a ponekad su to i predrasude i nedostatak interesovanja", ocenio je Vulin.

Ministar je rekao da je država izdvojila 500.000 dinara za podsticaj zapošljavanja osoba sa invaliditetom preko Nacionalne službe, ali ta sredstva još nisu potrošena.

"Još je nedovoljan broj poslodavaca koji se obraćaju za ovu meru. Veliki broj poslodavaca češće se odluči za plaćanje penala, nego da zaposli osobu s invaliditetom", ukazao je ministar.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: