Rama: Problemi Balkana su i problemi EU

Albanski premijer ocenio je da je Balkan danas "uspešna priča samo u političkom smislu", a da još treba da se učini kako bi se poboljšala ekonomska situacija.

Izvor: B92

Petak, 28.08.2015.

14:37

Default images
Foto: Tanjug

Za velike regionalne projekte zemljama Zapadnog Balkana je potrebna podrška Evropske unije, izjavio je Edi Rama za Radio Slobodna Evropa ukazujući ujedno da su balkanski problemi i problemi EU.

Govoreći o odnosima Srbije i Albanije, Rama kaže da su oni korektni, a za odnose Beograda i Prištine - da se popravljaju.

"Ove nedelje je učinjen fantastičan korak napred u dijalogu. U političkom smislu sve se odvija u dobrom smeru, ali to nije nešto što možemo uzeti zdravo za gotovo i to neće potrajati, ukoliko ne dođe do ekonomskog napretka", naglašava on.

Na pitanje da li Beograd i Priština zbog dogovora u Briselu zaslužuju nagradu EU, Rama odgovara da ne veruje u nagrade, već u zajedničke projekte.

"Mi smo u samom srcu Evrope, a ne izvan nje i ko god smatra Balkan nečim što je izvan Evrope čini veliku grešku, jer ako postoji problem, to je i problem EU", zaključuje on.

Rama je ukazao da bi do poboljšanja ekonomske situacije u regionu mogao da dovede razvoj regionalne infrastrukture, poput projekta gradnje autoputa Beograd-Priština-Drač, za šta je potrebna finansijska pomoć EU.

Za Berlinski proces premijer Albanije kaže da predstavlja povratak EU kroz Nemačku i kancelara, u smislu strategije vezane za Balkan.

"Videćemo da li će implementacija, ne samo u političkom, već i u ekonomskom smislu, biti u skladu sa strategijom", navodi on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

21 h

Podeli: