B92 u mestu gde je bačen suzavac na izbeglice

Rešetke oko kampa u mestu Reske. Zbog ograde, izbeglički kamp više podseća na zatvor.

Izvor: B92

Četvrtak, 27.08.2015.

16:21

Default images
Foto: B92

To je prva asocijacija kada stignete do kampa. Dan nakon incidenta, kada je policija bacila suzavac, situacija je više nego napeta.

Nikome nije dozvoljeno da uđe u kamp, kao ni izbeglicama da izađu iz njega. Ograda oko kampa postala je nepremostiva prepreka za svaku vrstu informacije.

Grupa izbeglica sa one strane ograde poziva nas da uđemo.

Očigledno je da žele nešto da nam saopšte. Jedan od njih kreće ka nama, ali ga policajac istog momenta zadržava.

Na zid u komunikaciji sa nadležnima iz kampa, osim novinarskih ekipa, naišao je Džon Palmer, Mađar nemačkog porekla, koji živi u Americi.

Došao je da pomogne ovim ljudima, ali ga niko ne pušta unutra.

"Ne mogu da priđem. Ne mogu da se pozdravim sa ljudima. Ne mogu ništa. Ovo je kao zatvorski kamp. Mislim da je zatvorski kamp", kaže Džon Palmer.

Džon je izbeglički kamp uporedio sa onim u Meksiku. Međutim, razlika je u tome što meksički nije opasan ogradom i izbeglice mogu slobodno da se kreću.

Današnja slika koju je video u Mađarskoj razočarala ga je.

"Jako sam uznemiren. Prijatelj mi je rekao da je bolje da odem u Srbiju i tamo ću lakše moći da im pomognem. Da im dam hranu ili novac", dodaje Palmer.

Jedna mlada žena već tri dana čeka ispred kampa. Unutra je njenih troje maloletnih rođaka. Iako je od njih deli svega nekoliko koraka, danima ne dobija nikakve informacije o njima.

"Došli smo da im pomognemo, ali nam policija ne dozvoljava da uđemo. Tri dana sam ovde i ne znam šta se događa unutra. Nema nikoga ovde, nemamo koga da pitamo, pitala sam policiju, ali su mi rekli – ne možeš da razgovaraš sa njima."

Brojne novinarske ekipe iz celog sveta i danas su pored kampa. Budno prate šta se dešava unutra, ali im ulazak nije dozvoljen. Jedino što mogu da vide jesu radnici koji proširuju kamp.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

11 h

Podeli: