Izbeglice znaju gde su rupe u mađarskom zidu

Na severu Srbije je mirno, putevima se kreću izbeglice od kojih su mnoge došle tu u četvrtak ujutru, a pod okriljem noći planiraju ilegalni prelazak granice.

Izvor: B92

Četvrtak, 27.08.2015.

22:55

Default images

Žičani zid, koji Mađarska diže na granici sa Srbijom i koji bi, kako je najavjeno, trebalo da bude završen 31. avgusta, ima “rupa” o kojima su migranti vrlo dobro obavešteni. Zid je visok četiri, a dug više od 170 metara.

Zato oni isključivo pod okriljem noći pokušavaju da pređu u Mađarsku, a potom dalje uglavnom ka Nemačkoj i Švedskoj.

Oko 22 sata, ispred privremenog kampa na kanjiškom vašarištu, gde se nalazi nešto više od dvadesetak šatora, migranti, pretežno Sirijci, spremaju se da okušaju svoju sreću.

Njih večeras čeka šest autobusa, minibus, a neki će, možda, i taksijem. Oni se lagano pakuju i zauzimaju svoja mesta u autobusima šabačkih, novosadskih, kikindskih registarskih tablica.

Oni će ih odvesti do pograničnog policijskog punkta sa srpske strane, a odatle, opet raspoređeni u grupice, neko prugom, neko poljem, neko šumom - pravac, veruju, u bolji život.

Ukoliko ne uspeju večeras, pokušaće ponovo i ponovo. Ne nameravaju, kažu, da granicu prelaze danju i ne žele da ostavljaju nikakve otiske na graničnim punktovima.

I dok se jedni spemaju ka granici, novi migranti tek dolaze u privremeni kamp u Kanjiži.

Cena karte od kampa do graničnog policijkog punkta je tri evra. Puno je žena i dece, ali je ipak najviše muškaraca.

Dvojica mlađih, dobro raspoloženih Sirijaca, ne žele da se predstave, a repoteru Tanjuga kažu da su tek došli i da će odmah nastaviti dalje.

Zahvaljući GPS-u, tvrde, tačno znaju gde su i tačno znaju kuda treba da krenu.

Zadovoljni su smeštajem u kampu, imaju, tvrde, sve što im je potrebno.

Hranu mogu da kupuju na dva punkta na kojima je vidno istaknuta cena ponude, pa tako hamburger košta 240 dinara, pola litre koka-kole 120, energetska pića, redbul i guarana su po 250, odnosno 150, a flašica vode od 0,5 l je 80 dinara.

Migranti nemaju primede na smeštaj u privremenom kampu, ali svejedno tu ne žele duže da se zadržavaju.

Kamp je opskrbljen neophodnom infrastrukturom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

12 h

Podeli: