Plakati švedskih desničara izazvali negodovanje

Kampanja plakatima ekstremno desne grupe Švedske demokrate u jednoj stanici metroa u centru Stokholma izazvalo je danas negodovanje javnosti.

Izvor: B92

Utorak, 04.08.2015.

18:16

Default images
Foto: Thinkstock

Plakati su namenjeni turistima u poseti švedskoj prestonici.

Na njima su istaknuta izvinjenja zbog "haosa" u Švedskoj, uz objašnjenje da ta zemlja ima problem sa "prošnjom pod prinudom", koju organizuju "međunarodne bande", prenosi AP.

Kritičari ističu kako se pomenutim plakatima šire rasističke predrasude o Romima iz Istočne Evrope, koji prose u Švedskoj.

Gnev je usmeren i na kompaniju SL, u čijoj je nadležnosti javni saobraćaj u Stokholmu, i koja profitira od plakata u metrou.

Portparol SL-a Džesper Peterson ističe kako je politika te kompanije da dozvoljava oglašavanje svih političkih stranaka.

U švedskom Ministarstvu pravde kažu kako su povodom pomenutih plakata primili preko 50 žalbi i kako će razmotriti da li se njima podstiče rasna mržnja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: