Ceo Zagreb u znaku vojne parade

U Zagrebu će u 18 sati početi vojna parada povodom 20. godišnjice akcije "Oluja".

Izvor: B92

Utorak, 04.08.2015.

16:31

Default images
Foto: B92

Svečana bina, na kojoj će se pojaviti domaćini i njihovi gosti, gotovo je spremna. Pored predsednice Kolinde Grabar Kitarović i premijera Milanovića, u svečanoj loži sedeće i dva američka generala.

Proslavi Oluje u Zagrebu prisustvovaće i načelnik Glavnog štaba Albanije, načelnik Generalštaba Bosne i Hercegovine, visoki vojni funkcioneri iz Poljske, Makedonije, Litvanije. Hrvatski branitelji slaviće dan kasnije, ali u Kninu.

"Mi smo rekli da nećemo sudjelovati u mimohodu, ali sigurno hrvtaski branitelji i članovi njihovih obitelji koji prosveduju ovdje u Savskoj pozdraviće pripadnike hrvatske vojske jer to je naša vojska, naša policija naše službe", kaže jedan od hrvatskih branitelja.

Duž Vukovarske ulice ,kojom će paradirati pripadnici hrvatske vojske , jake su mere obezbeđenja.

Kroz Zagreb će posle podne prodefilovati oko 3.000 učesnika vojne parade, od toga najviše pripadnika Hrvatske vojske.

Na paradi učestvuju i pripadnici policije, službe za zaštitu i spasavanje i vatrogasci sa svojim vozilima, kao i oko 450 ratnih veterana i istorijskih jedinica.

U koloni, koja će biti duga gotovo pet kilometara, biće više od 300 borbenih i neborbenih vozila i tehnike, od kojih desetak tenkova, topova i novih haubica.

Građani će moći da vide i 30 letelica, među kojima nedavno u Ukrajini obnovljena tri MIG-21 i šest Pilatusa koji će se predstaviti u atraktivnom nastupu elitne aero-grupe Krila Oluje.
Foto: B92
Saobraćaj u tom delu Zagreba potpuno je obustavljen, ali je i cela hrvatska prestonica u znaku vojne parade.

I u drugim delovima zemlje Hrvati obeležavaju Oluju.

U Splitu su položeni venci na groblju hrvatskih branitelja i na Spomen-obeležju poginulim bošnjacima – muslimanima braniteljima u Domovinskom ratu.
Foto: B92
"Sve ove priče vezane za mimohod pa onda s druge strane neko spocitavanje to sve treba jednostavno zanemariti. Mi smo građani Republike Hrvatske koja je u vojno-redarstvenoj akciji "luja oslobođena, petina teritorije je bila okupirana, to je bila briljantna akcija vođena po svim standardima i po svim pravima ratnog prava i imamo se s čim ponositi", kaže Ivo Baldasar, gradonačelnik Splita.

Svima koji će sutra u Kninu prisustvovati obeležavanju "Oluje" policija je poslala uputstvo da je zabranjeno podsticanje na mržnju po bilo kom osnovu i zabranjeno je nošenje transparenata uvredljivog i neprimerenoga sadržaja, kao i nošenje predmeta kojima su mogu naneti povrede.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

16 h

Podeli: