Burno u Prištini zbog Specijalnog suda

Skupština Kosova ponovo razmatra predlog amandmana 24 na Ustav Kosova kojim se otvara put za formiranje Specijalnog suda koji će suditi za zločine bivše OVK.

Izvor: B92

Ponedeljak, 03.08.2015.

17:29

Default images

Nakon troiposatne rasprave u gotovo praznoj sali kosovski parlament je proglasio pauzu.

Kako javlja reporter B92, skupštinsko zasedanja uglavnom protiče u raspravi oprečnih stavova između vladajućih i opozicionih stranaka.

Opozicija je tražila od predsednika parlamenta da prekine zasedanje i da predmet prosledi Ustavnom sudu jer smatra da je ponovno stavljanje razmatranje Ustava na dnevni red u suprotnosti sa Ustavom Kosova.

Ustavni amandmani su ponovo stavljeni na glasanje pod pritiskom međunarodne zajednice i obaveze koju je preuzela Priština.

Lider DPK Hašim Tači imao je sastanak sa poslanicima te stranke i kako su preneli pojedini kosovski mediji, Tači je siguran da ima podršku svojih poslanika i da će svi glasati za izmene Ustava.

Premijer Isa Mustafa pozvao je sve poslanike da preuzmu odgovornost i na taj način pozitivno odgovore na poruke evropskih država da institucije u Prištini formiraju sud.

Za osnivanje suda potrebno je 80 glasova poslanika uključujući i 14 glasova poslanika iz manjinskih zajednica.

Na današnjem zasedanju skupštine, opozicija je zatražila i razmatranje predloga rezolucije o navodnom genocidu srpskih vojnih i policijskih snaga nad Albancima tokom poslednjeg rata.

Predlog opozicije nije prihvaćen jer je većina poslanika bila protiv toga.

Ispred zgrade Skupštine Kosova u Prištini okupilo se nekoliko desetina veterana, bivših članova OVK, na protestu jer nisu na spisku kojim im se priznaje status veterana.

Zamenika premijera Kosova i lidera DPK Hašima Tačija veterani OVK gađali su flašama dok je prelazio put od zgrade parlamenta do vlade.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: