"Crkva krstom iznad Kraljeva pokazuje moć"

Crkva izgradnjom velikog krsta iznad Kraljeva želi da materijalizuje svoju moć i pokaže koliko je važna, navodi sociolog Vladimir Vuletić za vesti B92.

Izvor: B92

Utorak, 28.07.2015.

20:34

Default images
Ilustracija: Tanjug

"U svetu ima mnogo ovakih primera, treba reći da je u poslednjih nekoliko decenija ova pojava raširena. Povezao bih je sa nečim što je vezano za promenu duha vremena gde religija preuzima primat koju je nekada imala socijalistička ideologija“, navodi Vuletić.

Prema njegovim rečima, ti krstovi podećaju na sva ona mesta na kojima su nekada bile velike petokrake i natpisi „Tito“ koje ste mogli da vidite na svakom brdu.

„Svako vreme ima svoje simbole, ovo ne iznenađuje“, dodaje Vuletić. Na konstataciju da određeni građani ističu da postoje i potrebnije koje bi u Kraljevu trebalo izgraditi, Vuletić ističe da je polemika upravo u tome.

„Opravdanost nesumljivo postoji, vernicima sigurno prija što će iznad Kraljeva, ili bilo gde drugde, biti postavljen ovakav krst. Međutim, tu su i oni koji smatraju da postoje druge potrebe koje treba zadovoljiti, one materijalne“, navodi Vuletić.

Navodeći da svako ima pravo da donira, sociolog ističe da ljudi imaju i drugi problem, činjenicu da je uvek reč o velikim krstovima.

„Crkva se inače povezuje sa vrstom skromnosti, a ovakvi simboli odudaraju od toga. Reč je o tome da je crkva danas jedna od uglednih i značajnih organizacija i ona na ovaj način materijalizuje svoju moć“, zaključuje Vuletić, dodajući da ne čudi što crkva želi da pokaže koliko je važna.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

77 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

16 h

Podeli: