VN: Pismo Kapetana Dragana pre izručenja Hrvatskoj

Nekadašnji komandant “Knindži“ Dragan Vasiljković, pre nego što je prebačen u Hrvatsku gde je optužen za ratne zločine ostavio je pismo “Večernjim novostima“.

Izvor: B92

Nedelja, 12.07.2015.

22:43

Default images
Foto: Tanjug / foto FaH/ Damir Sencar

Beogradski mediji navode da je on pismo dao jednom od prijatelja koji ga je posetio u pritvoru u Sidneju, nekoliko dana pre ekstradicije Hrvatskoj.

“Stara izreka kaže, čoveka možeš savladati, ali ne možeš i pobediti. Ja sam spreman za megdan bez oružja“, naveo je Vasiljković.

U pismu kaže da je tokom pritvora koji je u Australiji trajao skoro deset godina, često tražio odgovor na sopstveno pitanje - da li je trebalo 2005. godine da ode u Hrvatsku i da se preda?

“Na to pitanje uvek sam dolazio do istog odgovora - nipošto!”.

I objašnjava:

“Ako se sećate, sam sam ponudio da dođem u Hrvatsku 2005. godine ako mi “Besna Vesna”(Vesna Škare-Ožbolt), tadašnji ministar pravde iz HDZ-a, plati kartu. Brzo sam, međutim, shvatio da imam posla sa zločincima koji su spremni da na komandu “Besne Vesne” izdaju poternicu za mnom, bez obzira na to što istražitelji Tužilaštva Hrvatske, Haškog tribunala, pa čak i članovi Hrvatskog instituta domovinskog rata na čelu sa dr Nikicom Barićem, koji su intenzivno istraživali moj životni put čitavih petnaest godina, nisu pronašli ništa što bi se moglo tumačiti kao ratni zločin”, istakao je Vasiljković.

Po rečima Kapetana Dragana, iz pisma upućenog “Novostima”, dužnost je svakog časnog čoveka da se odupre zločinu svim sredstvima bez obzira na sopstvenu žrtvu.

“Uspeli su posle dvadeset i pet godina da zarobe nenaoružanog šezdesetogodišnjaka koji je davno odložio svoje oružje. I da bi to postigli, morali su da pokažu svoje pravo, zločinačko lice i da ogreznu u kriminal. Ja se odupirem tom kriminalu skoro deset godina. I ako sam dao doprinos da se skine maska sa zločinačkog lica hrvatskog pravosuđa, vredeo je svaki minut tih deset godina. Bila je ovo moja duga borba za slobodu i pravdu bez ikakve pomoći države Srbije. Borbu sam vodio uz pomoć moje porodice, ličnih prijatelja i velikog broja Srba širom sveta koji su se samoinicijativno javili i pomogli prema svojim mogućnostima. Ja sam im zato neizmerno zahvalan”, zaključio je Vasiljković u pismu “Večernjim novostima”.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

42 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

23 h

Podeli: