Đentiloni: Za grčku krizu nisu krivi "zli Nemci"

Za krizu u svojoj zemlji Grci mogu samo da krive svoje lidere, a ne "zle Nemce", izjavio je šef italijanske diplomatije Paolo Đentiloni.

Izvor: B92

Utorak, 07.07.2015.

12:19

Default images
Foto: Thinkstock

Sadašnja kriza "nije krivica zlih Nemaca, već odgovornost grčkih vlada koje su sledile jedna drugu proteklih 15-20 godina", rekao je Đentiloni za "Korijere dela sera".

"Situacija nije rešena pobedom 'ne' na grčkom referendumu. Glasanjem je utvrđeno da (grčki premijer Aleksis) Cipras ima podršku većine Grka. Ali to nije rešenje", kazao je Đentiloni, a preneo AFP.

Šef italijanske diplomatije odbacio je argumente za izlazak Grčke iz evrozone, takozvani Gregzit, ističući da postoje kulturni, istorijski i snažni geopolitički argumenti za ostanak te države u evropskom monetarnom bloku.

"Činjenica da Grčka ostaje članica EU i NATO ne može da bude sporedan element u našoj analizi. I ja kažem to, bez opravdavanja stvari koje je Atina uradila ili nije uradila ovih proteklih meseci", dodao je Đentiloni.

Italijanski premijer Mateo Renci izjavio je u ponedeljak da sastanak ministara finansija i lidera evrozone danas u Briselu treba da "pokaže definittivan put" ka rešenju krize.

Grci su na referendumu u nedelju odbacili uslove zajma međunarodnih kreditora, koji su uključivali dodatna povećanja poreza i smanjenja socijalnih davanja, povećavajući rizik da bi Grčka mogla da bude primorana da napusti evrozonu, navela je francuska agencija.

Nemačka je bila glavna pokretačka sila iza mera štednje koje prate paket finansijske pomoći Grčkoj.

Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je u ponedeljak da uslovi za novi paket pomoći Grčkoj "još nisu ispunjeni".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

23 h

Podeli: