Kolektivni centar za migrante radi od sutra

U Preševu će sutra biti otvoren Kolektivni centar za privremeni prihvat i smeštaj migranata kojima je Srbija usputna stanica na putu ka državama Evrpske unije.

Izvor: B92

Utorak, 07.07.2015.

15:39

Default images
Foto: Beta/AP, arhiva

Taj centar otvoriće sef predstavništva Visokog komesarijata UN za izbeglice u Srbiji, Hans Fridrih Šoder i predsednik vladine Radne grupe za rešavanje problema mešovitih migracionih tokova, Aleksandar Vulin.

Vulin, koji je ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja je krjam juna obišao taj objekatr najaviši da moći da primi do 300 migranata koje svakodnevno prištižu, uglavnom iz Makedonije.

On je tada ukazao i da je država Srbija učinila sve što može kako bi se pomoglo migrantima, a posebno ženama i deci, a da će privremeni cenatar tome još više doprineti.

Kolektivni centar nalazi se u adaptiranoj Upravnoj zgradi Preduzeća za obradu duvana u Preševu, saopštilo je Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i sociojlana pitanja.

Objekat je preuređen u tranzitni centar "u kome migranti mogu po ubrzanoj proceduri da dobiju odgovorajuća dokumenta i neophodnu pomoć", navodi se u saopštenju.

Migranti se u Prševu okupljaju uglavnom oko policijske stanice, gde čekaju dokumenta kao i na železničkoj stanici, a zahvaljući novom objektu moći će, na svom putu ka državma Evropske uniji da se odmore, dobiju medicinsku pomoć...

Za migrante su obezbeđene hrana i lekovi i sva druga prava koja potiču iz međunarodnog i domaćeg zakonodavstva a od 22. juna u Preševu su i pripadnici Vojne bolnice organizovali medicinksi punkt

Prvi migranti na graničnom prelazu Preševo koji su tražili azil registrovani su još 2009. godine, ali tada su to bili pojedinačni slučajevi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

18 h

Podeli: