Episkop niški na lečenju

Srpska pravoslavna crkva (SPC) saopštila je da episkop niški Jovan (Purić) nije suspendovan, već da je dobio odsustvo iz eparhije zbog lečenja.

Izvor: Beta, Tanjug

Sreda, 01.07.2015.

13:01

Default images
Foto: Tanjug, arhiva

"Episkop niški Jovan nije suspendovan nego je, po uobičajenoj proceduri, dobio privremeno odsustvo iz Eparhije niške radi lečenja, i to ne do idućeg zasedanja Sabora nego do idućeg zasedanja Svetog Sinoda u drugoj polovini avgusta. U praksi Srpske Pravoslavne Crkve odsustvo episkopima na period duži od kratkih odsustvovanja od nekoliko dana ne daje Sveti Sinod nego Patrijarh. On odobrava i predlog o zamenjivanju (nipošto menjanju) episkopa koji odsustvuje. Tako je bilo i u ovom slučaju. I to je sve", navodi se u saopštenju SPC.

Srpska pravoslavna crkva je dodala da ostaje da se vidi kako će biti zdravstveno stanje episkopa.

Sveti arhijerejski sinod Srpske pravoslavne crkve (SPC) suspendovao je episkopa niškog Jovana (Purić) zbog problema u organizaciji rada u eparhiji, saznala je ranije danas agencija Beta.

Njega će do sledećeg Sabora SPC-a menjati episkop raško-prizrenski Teodosije.

Prema informacijama iz vrha SPC-a, do problema u radu episkopije došlo je zbog naglih promena paroha (sveštenika) u 35 parohija.

Oni su se prvo pisanom molbom, a kasnije i lično obratili patrijarhu Irineju smatrajući da su promene paroha štetne za crkvu i sveštenstvo, a njihovi stavovi uvaženi su i od Sinoda.

Sinod SPC je svojevrsna vlada unutar crkve, a čine je četiri episkopa i patrijarh, a donesene odluke se verifikuju ili osporavaju na redovnom arhijerejskom Sabora.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

18 h

Podeli: