FR: Napad islamista u fabrici, žrtvi odsekli glavu

Jedan čovek je ubijen, a dvoje je povređeno u terorističkom napadu na fabriku gasa na istoku Francuske blizu Grenobla, potvrdio je francuski predsednik.

Izvor: B92, Tanjug

Petak, 26.06.2015.

11:32

Default images
Foto: Beta, AP

Žrtvi napada, koja nije radnik u fabrici, odsečena je glava i ona je pronađena okačena na kapiju fabrike. AFP navodi i da je na glavi "ispisana poruka arapskim pismom".

Kako navodi AP, žrtva napada je lokalni biznismen i nije bio zaposlen u fabrici.

Francuski predsednik Fransoa Oland je na konferenciji za novinare u Briselu izjavio da je meta dvojice napadača bila hemijska fabrika u Sen-Kventin-Falavijeu.

"Nemamo sumnje da su napadači nameravali da dignu fabriku u vazduh. Napad ima sve karakteristike terorističkog napada", rekao je Oland, preneo je Bi-Bi-Si.

Nezvanično, napad su oko 10 časova po lokalnom vremenu izvela dva napadača, jedan od njih je uhapšen, a na mestu napada pronađena je i islamistička zastava, prenose agencije.

Fabrika gasa radi pod okriljem američke kompanije "Er prodakts".

Francuski zvaničnici saopštili su da se napadač zove Jasin Sali. Potraga za drugim napadačem je u toku, a sprovode je antiterorističke jednice francuske policije. Po naređenju francuskog premijera Manuela Valsa, u zemlji je podignut nivo pripravnosti na "svim osetljivim mestima" posle napada, koji je označen kao teroristički.

Prema prvim informacijama, napadač koji je nosio islamsku zastavu ušao je u fabriku u mestu San-Kventin-Falavije posle čega se čulo nekoliko manjih detonacija, naveo je izvor AFP. Zasad nije poznato da li su u pitanju eksplozivne naprave ili su eksplodirali kanisteri sa glasom.

Obezglavljeno telo nađeno je u blizini fabrike, navodno na samoj kapiji, naveo je drugi izvor. Na glavi je, prema nekim izvorima, bilo nešto ispisano na arapskom jeziku.

"Jedna ili više osoba su se dovezli automobilom ispred fabrike. Zatim su se čule eksplozije. Obezglavljeno telo je pronađeno u blizini, ali još ne znamo da li je to telo dovezeno na mesto napada", rekao je izvor.

Policija zadužena za borbu protiv terorizma privela je jednog tridesetogodišnjaka, koji je od ranije poznat obaveštajnoj službi. Slučaj istražuje antiterorističko odeljenje.

Ministar unutrašnjih poslova Bernar Kaznev je stigao je na mesto napada, a francuski predsednik Fransoa Oland se hitno vraća sa samita EU zbog napada. Uskoro se očekuju izjave najviših zvaničnika.

Kako navode svetske agencije, zasad nema snimaka ili fotografija sa mesta nesreće, jer je cela oblast potpuno blokirana.

Napad je usledio skoro šest meseci nakon što su islamski ekstremisti u Parizu i njegovoj okolini u januaru ubili 17 ljudi, nakon što su napali satirični magazin "Šarli ebdo" . .

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

107 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

12 h

Podeli: