"Strana vojska može u Ukrajinu ako ona to zatraži"

Ukrajinski predsednik Petro Porošenko potpisao je zakon kojim se snagama drugih država omogućava boravak na ukrajinskoj teritoriji, javljaju elektronski mediji.

Izvor: B92

Petak, 26.06.2015.

00:31

Default images
Foto: Beta, AP

Strana vojska može da uđe u Ukrajinu na zahtev njenog rukovodstva i na osnovu odluka UN i/ili Evropske unije, navodi BBC.

U dokumentu objavljenom na internet-stranici ukrajinskog predsednika navodi se da se na ovaj način reguliše pitanje sprovođenje međunarodne operacije podrške miru i bezbednosti na teritoriji Ukrajine, navodi britanski javni servis, dodajući da se zabranjuje učešće u takvim operacijama oružanih snaga država "koje protiv Ukrajine pokreću oružanu agresiju".

Prema objašnjenju uz potpisani zakon, sprovođenje međunarodne operacije radi podrške mira i bezbednosti u Ukrajini "osiguraće efikasnu implementaciju protokola posle konsultacija Kontakt-grupe", preneo je TASS.

BBC podseća da je Zakon o proceduri puštanja i uslovima boravka jedinica oružanih snaga drugih država na teritoriji Ukrajine usvojila Vrhovna rada (skupština) početkom juna.

Ranije je Porošenko izjavio da Ukrajina ima pravo da se obrati Savetu bezbednosti UN povodom puštanja mirovnjaka radi uspostavljanja mira u zemlji, podseća TAS S, dok Ukrinform u naslovu teksta navodi da je Porošenko "otvorio mirovnjacima put u Ukrajinu".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

31 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

18 h

Podeli: