Neizvesna odluka o Specijalnom sudu

Uprkos pritiscima Brisela i stavu Srbije neizvesno je kada će kosovski parlament razmatrati odluku o formiranju Specijalnom sudu za ratne zločine OVK.

Izvor: B92

Sreda, 03.06.2015.

09:03

Default images

Prema pisanju prištinske Kohe ditore, Brisel tvrdi da je je Priština dobila svu potrebnu pomoć EU kada je reč o usvajanju amandmana i zakona o formiranju tog suda.

Podseća se da je prošle sedmice sednica parlamenta odložena sa obrazloženjem da materijal za odlučivanje o Specijalnom sudu nije kompletan.

Koha i Zeri, međuitm, nagoveštavaju da je razlog drugi, odnosno da vladajuća koalicija ima problem da okupi dvotrećinsku većinu potrebnu za donošenje ove odluke.

Poslanici DPK zamenika premijera i ministra spoljnih poslova Hašima Tačija su, naime, najavili da neće glasati za odluku o formiranju suda nakon što je Drenička grupa osuđena na ukupno 65 godina zatvora.

Koha podseća i da nije samo Brisel taj koji zahteva formiranje Specijalnog suda.

"I predstavnici Vlade Srbije su zahtevali istu stvar kao i Brisel. Čak je direktor Kancelarije za Kosovo Marko Đurić rekao da će formiranje suda značiti pravdu i za Srbe i za Albance", navodi list. i dodaje da je Đurić rekao i da se Priština plaši formiranja Specijalnog suda, odnosno da u parlamentu nema neophodne dvotrećinske većine za donošenje takve odluke.

Odluku o formiranju Specijalnog suda Priština je trebalo da donese do kraja prošlog meseca, a predstavnici međunarodne zajednice su poručivali da ukoliko to ne bude učinjeno u kosovskom parlamentu, sud će biti formiran u Savetu bezbednosti UN.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: