Teksas: Izglasano otvoreno nošenje oružja

Poslanici Predstavničkog doma i Senata Teksasa izglasali su predlog zakona o otvorenom nošenju oružja na ulicama te druge najnaseljenije američke države.

Izvor: B92

Subota, 30.05.2015.

12:00

Default images
Foto: Thinkstock

Taj predlog će biti poslat koji na potpisivanje guverneru Gregu Abotu.

Očekuje se da će Abot, guverner iz redova Republikanske stranke, taj zakon potpisati i time ukinuti zabranu otvorenog nošenja oružja, koja je u Teksasu na snazi još od perioda posle Građanskog rata, prenela je agencija AP.

Vlasnici oružja će i dalje morati da imaju dozvolu za nošenje oružja, koje će moći da nose u pojasu koji neće morati da bude sakriven ispod odeće.

U Teksasu, poznatom po divljem zapadu, kaubojima i jednim od najslobodnijih zakona o nošenju oružja u SAD, poslednjih 20 godina je bilo dozvoljeno nošenje samo sakrivenog oružja.

Vlasnicima dozvola za nošenje sakrivenog oružja je čak bilo dozvoljeno da u teksaškom Kapitolu ne prođu kroz detektore metala, pošto se automatski pretpostavljalo da su naoružani.

Teksas je, međutim, bio jedna od samo šest saveznih država u kojima je bilo zabranjeno takozvano otvoreno nošenje oružja, čije su pristalice dugo radile na tome da dobiju pravo da nose oružje tako da ga svako može videti.

U Teksasu trenutno oko 850.000 građana poseduje dozvolu za nošenje sakrivenog oružja, a taj broj se naglo povećao poslednjih godina.

Obama potpisao deklaraciju za pomoć Teksasu

Foto: Beta/AP
Predsednik SAD-a Barak Obama potpisao je predsedničku deklaraciju za pomoć Teksasu, pošto tu američku državu ceo mesec prati olujno nevreme i poplave u kojima je stradalo najmanje 32 ljudi i 11 se vodi kao nestalo.

Bela kuća saopštila je sinoć da će deklaracija "otvoriti vrata" federalnih fondova da se pomogne stanovnicima, preduzećima i vlasti Teksasa za oporavak od velike katastrofe uzrokovane vremenskim nepogodama, prenela je agencija Rojters.

Lokalna vlada saopštila, kako prenosi AP, da su izvađena još četiri tela iz poplavnih područja u Teksasu čime je broj žrtava porastao na 32 zbog rekordno loših vremenskih uslova u maju koji su doveli do poplava autoputeva i domova.

Oluja je ponovo pokosila Severni Tekas u četvrtak i petak, a koja je dodatno pogoršala i dovela do novih plavljenja nadošlih reka i povećala broj poziva za pomoć u Dalasu.

"Opštine širom države Teksas doživele su razarajuća uništenja, materijalnu štetu i, što je tragičnije, gubitak ljudskih života zbog velikih i neprestalno teških vremenskih uslova koji utiču na našu državu, nedeljama", rekao je guverner Greg Abot.

Predsednička deklaracija će otvoriti federalne fondove za pomoć u obnovi Teksasa koji je zahvaćen vremenskim neprilikama od 4. maja - u američkoj državi koja doprinosi sa 1,4 milijardi dolara godišnje američkom budžetu i najveći je domaći snabdevač energijom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

13 h

Podeli: