PR: Pritisci, protest i odlaganje?

Prištinski mediji pišu da je moguće i odlaganje sednice parlamenta na kojoj se odlučuje o Specijalnom sudu zbog velikih pritisaka i istovremenog protesta.

Izvor: B92

Petak, 29.05.2015.

10:09

Default images

Kako se navodi, “ovo najteži dan s kojim se suočava Priština”.

Skupština Kosova na kojoj bi trebalo da se glasa o zakonu o osnivanju Specijalnog suda za zločine OVK još nije počela, iako je bila zakazana za 10 časova.

Novinarima nije rečeno šta je razlog kašnjenja, a skupštinska sala je gotovo potpuno prazna. Zakon o osnivanu Specijalnog suda jedina je tačka dnevnog reda.

Osim toga, oko 400 veterana bivše Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) počelo je ispred Skupštine Kosova protest protiv osnivanja Specijalnog suda za zločine OVK, kao i protiv presude takozvanoj "Dreničkoj grupi".

Demonstranti nose fotografije bivšeg komandanta OVK Sulejmana Seljimija i napise "Za tebe, komandante". Seljimi, koji je posle rata bio ambasador Kosova u Albaniji, osuđen je prekjuče za ratne zločine u procesu protiv "Dreničke grupe".

Kosovski mediji ističu da je ovo "najteži dan s kojim se Priština suočaav".

Koha ditore piše da bi sednica parlamenta mogla biti odložena zbog toga što se unutar DPK Hašima Tačija povećava broj poslanika koji će glasati protiv nakon što je "Drenička grupa" osuđena na ukupno 65 godina zatvora.

I list Zeri piše da je presuda "Dreničkoj grupi" ugrozila zasedanje parlamenta i donošenje odluke o formiranju Specijalnog suda, uprkos pritiscima međunarodne zajednice. Novinarima nije rečeno šta je razlog kašnjenja, a skupštinska sala je gotovo potpuno prazna. Zakon o osnivanu Specijalnog suda jedina je tačka dnevnog reda.

Nije sigurno, navodi list, da će vladajuća koalicija obezbediti dvotrećinsku većinu za donošenje takve odluke, odnosno 80 od ukupno 120 poslanika.

List Kosova Sot prenosi da je Tačijeva DPK juče saopštila da je nezadovoljna i protivi se presudi od ukupno 65 godina za pripadnike Dreničke grupe.

Mediji ističu i da će sednica biti održana pod pritiskom protesta bivših boraca OVK.

Podseća se i da, ukoliko odluka o formiranju Specijalnog suda za ratne zločine OVK ne bude doneta u parlamentu, sud će biti formiran pod okriljem SB UN, što će, kako je poručeno, biti loš imidž za Kosovo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

19 h

Podeli: