"Poseta Vučića u analima odnosa regiona"

Predsednica Fonda za političku izuzetnost Sonja Liht ocenila je da će poseta Aleksandra Vučića Tirani ostati zabeležena u analima uzajamnih odnosa dve zemlje.

Izvor: B92

Četvrtak, 28.05.2015.

09:27

Default images
foto: Tanjug

"Sama činjenica da je prvi put srpski premijer bio u Albaniji jeste nešto što će biti zabeleženo u analima uzajamnih odnosa dve zemlje, ali u napretku regionalne saradnje", rekla je Liht za RTS.

Napomenula je da je važno što su premijeri naglasili koliko je značajna dobra saradnja dve zemlje, kako za njih, tako i za ceo reigon.

"Vrlo značajno je to što su uspeli da bez obzira na razlike naglase sličnosti i zašto dve zemlje moraju da nastave da sarađuju. Ono što mislim da je najznačajnije jeste jedan novi duh, duh saradnje, koji iz dana u dan postaje jači", rekla je Liht.

Liht je navela da je ekonomija prvi stepenik u saradnji dve zemlje, ali ne i jedini i da očekuje više saradnje i u drugim oblastima, pre svega kulturi i obrazovanju.

"Srbija je daleko odmakla u odnosu na Albaniju u evrointegracijama. Kada sam pre dve godine bila u Albaniji tada su mi ljudi koji se bave evrointegracijama rekil da bi Srbija mogla iskustvom da im pomogne. To su načini za saradnju", rekla je Liht.

Dodala je da nema spora da će se poseta Vučića Tirani i u EU komentarisati pozitivno, te da je ta poseta vezana i za Samit lidera zapadnog Balkana, koji će u avgustu biti održan u Beču.

Fond za političku izuzetnost u saradnji sa nemačkim Saveznim ministarstvom za edkonomsku saradnju i GIZ organizuje nastavak Beogradskih dijaloga, panelom kojim će biti obeležena 15. godišnjica bilateralne saradnje Srbije i Nemačke u oblasti održivog razvoja u našoj zemlji.

Liht je rekla da je važno naglasiti da se danas u stvari objavljuje novi korak u podršči Srbiji na putu održivog razvoja i povećanja zapošljavanja, sa posebnim težištem na mlade.

Skup bi trebalo da otvore premijer Vučić i nemački savezni ministar za ekonomsku saradnju i razvoj Gerd Miler, a, prema najavi, učesnici bi trebalo da pokrenu inicijativu za održivi razvoj i zapošljavanje, čime će biti načinjen značajan korak napred u uspešnoj saradnji Nemačke i Srbije u okviru Nemačke organizacije za medunarodnu saradnju GIZ.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

45 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

15 h

Podeli: