"Nema rasta vodostaja, ali oprez"

U prethodna 24 sata najviše kiše palo je na području Vojvodine i Beograda, ali to neće izazvati novi porast vodostaja na slivovima u Srbiji.

Izvor: B92

Sreda, 27.05.2015.

12:07

Default images
ilustracija: Tanjug

Ipak, potreban je oprez u naredna 24 sata, izjavio je Dejan Vladiković iz Hidrometeorološkog zavoda Srbije.

Vladiković je za agenciju Beta kazao da se veći porast očekuje na Dunavu i Savi zbog talasa sa uzvodnih teritorija.

Prethodna 24 časa na području Vojvodine i Beograda palo je od 20 do 25 litara kiše po metru kvadratnom, a u ostalom delu zemlje od pet do 15 litara po metru kvadratnom, što je mnogo manje nego prethodnih dana, rekao je Vladiković i dodao da to nije uticalo na nove poraste vodostaja na malim i srednjim slivovima u Srbiji.

Međutim, kako je dodao, oprez je neophodan još u naredna 24 sata kada su eventualno mogući samo manji porasti vodostaja bez dostizanja upozoravajućih nivoa.

Što se tiče velikih reka - Dunava i Save, narednih dana očekuju se veći porasti vodostaja kao rezultat propagacije, odnosno putovanja talasa sa uzvodnih teritorija koji su se formirali zbog intenzivnih kiša na području Slovenije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine za reku Savu i Austrije i Slovačke za Dunav.

"Vodostaj će se kretati ipak ispod granica redovne odbrane od poplava, osim na Savi kod Šapca i na Dunavu kod Novog Sada, gde će kratkotrajno biti prevaziđena granica redovne odbrane od poplava. U pitanju je prvi nivo i nema razloga za brigu", rekao je Vladiković.

On je kazao da nakon toga sledi smirivanje situacije, a već od sutra razvedravanje a zatim i toplije vreme.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

23 h

Podeli: