Poljska: Komorovski priznao poraz

Poljski predsednik Bronislav Komorovski priznao je poraz na predsedničkim izborima nakon što su ankete pokazale da je pobedu odneo konzervativac Andžej Duda.

Izvor: B92

Nedelja, 24.05.2015.

22:57

Default images
Foto: Beta, AP

Prema anketama sa biračkih mesta, Duda je dobio podršku 53,47 odsto građana, a Komorovski 47 odsto.

"Ovog puta nisam uspeo. Ovo je izbor građana slobodne demokratske Poljske", rekao je Komorovski i čestitao Dudi na pobedi.

Komorovski je, u obraćanju pristalicama, istakao da poštuje izbor građana i poželeo Dudi uspeh kao predsedniku.

Odziv birača u drugom krugu izbora je, prema preliminarnim podacima, 56,1 odsto, što je više u odnosu na prvi krug 10. maja kada je bio 48,96 odsto, prenela je agencija Tas s.

Konačni rezultati izbora biće saopšteni sutra uveče.

Pobeda 43-godišnjeg Dude je prva veća pobeda na izborima u poslednjih skoro 10 godina za opozicionu Stranku prava i pravde, koja ga je kandidovala.

U Poljskoj premijer predvodi vladu, a predsednik je šef oružanih snaga, ima uticaja u sferi spoljne politike, pravosuđa i odlučuje ko će biti na čelu centralne banke, navodi agencija Rojters.

Ishod glasanja će biti pokazatelj i kakvi se mogu očekivati rezultati opštih izbora kasnije ove godine.

U prvom krugu Duda je dobio 34,76 a Komorovski 33,77 odsto glasova birača.

Rezultat prvog kruga bio je iznenađenje, jer je prema tadašnjim predizbornim anketama, kandidat Građanske platforme i aktuelni šef države Komorovski važio za ubedljivog favorita, a dok je njegov Duda, član Evropskog parlamenta i kandidat stranke Pravo i Pravde, najveće opozicione partije, znatno zaostajao u odnosu na njega.

Pročitajte još: Poljaci su zbog smrti na biralištu čekati sat i po vremena duže na prve procene ko je njihov novi predsedniku u drugom krugu predsedničkih izbora.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

20 h

Podeli: