Nuland: SAD žele mir u Ukrajini

Pomoćnica američkog državnog sekretara rekla je posle sastanaka s ruskim diplomatama u Moskvi da SAD žele da pomognu da se učvrsti krhko primirje u Ukrajini.

Izvor: B92

Ponedeljak, 18.05.2015.

20:08

Default images
Foto: Beta/AP

"Razmatrali smo kako bi SAD mogle da podrže (mirovni) sporazum iz Minska. Razgovarali smo o konkretnim koracima",“ istakla je Nulandova, dodajući da nema naznaka da ukrajinska vlada namerava da nastavi vojnu ofanzivu na istoku zemlje, prenele su agencije.

Ona je pozvala odgovorne za sprovođenje primirja i međunarodne medijatore da započnu stvarno sprovođenje bezbednosnih, ekonomskih, političkih i humanitarnih aspekata sporazuma iz Minska.

Zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Grigorij Karasin pozvao je posle sastanka s Nulandovom na „pokretanje pravog dijaloga“ između Kijeva i predstavnika pobunjenih regiona Donjeck i Lugansk.

"Dijalog o ukrajinskom pitanju bio je veoma detaljan, iskren i na momente težak, ali bi drugačije bilo teško prići ovom problemu“, rekao je Karasin.

U saopštenju ruskog Ministarstva spoljnih poslova navedeno je da je postignut dogovor o nastavku rusko-američkog kontakta o pitanju Ukrajine.

Nulandova je pre posete Moskvi bila u Kijevu, gde je s tamošnjim najvišim državnim funkcionerima razgovarala o primeni sporazuma iz Minska i postizanju mirnog rešenja za ukrajinsku krizu.

Saradnja Vašingtona i Moskve u pronalaženju mirnog rešenja za Ukrajinu započeta je prošle nedelje kada je američki državni sekretar Džon Keri posetio Rusiju, kada je u Sočiju održao višečasovne razgovore s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom i šefom diplomatije Sergejem Lavrovom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: