Antić: Ne zameram im, ne znaju

Savetnik predsednika Srbije i punomoćnik predlagača rehabilitacije Dragoljuba Mihailovića Oliver Antić smatra da je odluka suda istorijska i razlog za slavlje.

Izvor: B92

Četvrtak, 14.05.2015.

12:01

Default images
Foto: B92

Kako je rekao za B92, oštre poruke iz regiona razume, "jer ljudi ne znaju činjenice".

Kako je Antić rekao neposredno nakon izricanja odluke Višeg suda u Beogradu, kojom je ukinuta presuda Mihailoviću iz 1946. godine, razlog za slavlje ima Srbija, ali ga imaju "i Hrvati i čitav region".

Antić je istakao da je u ravnogorskom pokretu bilo i oko 10.000 Hrvata, "izvornih antifašista", ali i 8.000 muslimana, 6.000 slovenaca.

"To su izvorni antifašisti, a ne oni što su bežali 1943. godine, kada je sve bilo gotovo", rekao je Antić za B92.

Iako savetnik predsednika smatra da je odluka suda razlog za slavlje u celom regionu, iz bivših jugoslovenskih republika stižu veoma oštre poruke.

"Nisam poslao čudnu poruku, već poruku da je ovo prilika za pomirenje. Zlo na ovim prostorima došlo je iz Drugog svetskog ratu i ne može da se razume 1991. godina, bez razumevanja 1941. godine. Ne zameram im, jer ne znaju činjenice, a sada se otvara mogućnost da se sazna istina", rekao je Antić.

Antić je precizirao da je Mihailović sada nevino lice.

"Nažalost, pravda je stigla posle 69 godina. Iako je ona inače spora, kod nas je baš spora. Ipak, ovo znači da sve što je njemu oduzeto treba da se vrati porodici. Njegove stvari drže se po ormanima i vitrinama u BIA, a sve to mora da se vrati. Bilo bi lepo da se to sada stavi u muzej, jer je to malo i emotivno, videti njegovu lulu, naočare, vojničku torbu", rekao je Antić dodavši da ne zna da li postoje i neke oduzete nepokretnosti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: