Vučić i Rama oči u oči u Briselu

Premijeri Srbije i Albanije Aleksandar Vučić i Edi Rama razgovarali su u Briselu o zajedničkim infrastrukturnim projektima.

Izvor: B92, Beta

Utorak, 21.04.2015.

00:54

Default images
Foto: B92

Oni su izrazili spremnost da dve zemlje s infrastrukturnim projektima zajednički nastupe na današnjem sastanku predsednika vlada Zapadnobalkanske šestorke u Briselu.

Kako je saopšteno iz Vlade Srbije posle susreta Vučića i Rame u Briselu, Vučić je istakao da će Srbija insistirati na finansijskoj podršci za izgradnju pruge Beograd - Podgorica - Skadar, kao i auto-puta Niš - Priština - Drač.

"Nadam se da će EU imati razumevanja za podršku zemljama u regionu", istakao je Vučić i naglasio da bi takvi projekti poboljšali ekonomsku situaciju u obe zemlje.

Rama je naglasio da je albanska strana spremna za početak radova na ovim projektima i da bi to bio dobar znak partnerskog odnosa Srbije i Albanije, navodi se u saopštenju.

"Kao što su nekada Francuzi i Nemci počeli da sarađuju zbog budućnosti Evrope, tako možemo i mi, zbog budućnosti Zapadnog Balkana", zaključio je premijer Rama.

Sastanak Zapadnobalkanske šestorke održava se danas u Briselu pod pokroviteljstvom komesara EU za susedsku politiku i proširenje Johanesa Hana.

Na sastanku će učestvovati premijeri Albanije, BiH, Crne Gore, Kosova, Makedonije i Srbije.

Taj sastanak, čiji će domaćini biti komesar za susedsku politiku i pregovore o proširenju Johanes Han i evropska komesarka za transport Violeta Bulc, posvećen je integrisanju kopnenog, rečnog i vazdušnog saobraćaja regiona u zajedničku evropsku mrežu, kako bi se otklonila "siva mrlja" na saobraćajnoj mapi Evrope.

Posle toga predviđeno je da se premijer Srbije, u odvojenim susretima, sastane s predsednikom Saveta EU Donaldom Tuskom i komesarom za susedsku politiku Johanesom Hanom.

U Briselu će biti održana runda dijaloga Beograda i Prištine pod pokroviteljstvom visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost Federike Mogerini.

"Visoka predstavnica Federika Mogerini posredovaće na narednom sastanku Beograda i Prištine na visokom nivou", navedeno je u saopštenju iz kancelarije Mogerinijeve.
Foto: B92
Kako je navedeno, na sastanku će biti razmotren napredak u primeni do sada postignutih dogovora i razmenjena mišljenja o daljem toku normalizacije odnosa.

Kosovski Srbi očekuju da se aktuelizuje najvažnija tema za Srbe, a to je formiranje Zajednice srpskih opština (ZSO).

Prethodna runda održana je 9. februara i to posle višemesečnog zastoja, a tada je parafiran sporazum o pravosuđu.

U Briselu je prošle nedelje održan pripremni razgovor za narednu rundu dijaloga na kojem je učestvovao direktor Kancelarije Vlade Srbije za KiM Marko Đurić.

On je posle sastanka izjavio da je svojim sagovornicima preneo želju srpskog naroda sa KiM da se Zajednica srpskih opština što pre formira.

Đurić je kazao da je tokom razgovora preneo duboku zabrinutost Beograda, ali i srpskog naroda na Kosovu, zbog pogoršanja bezbednosne situacije i niza ozbiljnih incidenata na severu Kosova.

On je predočio saradnicima Mogerinijeve da Priština ozbiljno kasni u ispunjavanju obaveza iz Briselskog sporazuma u nizu tačaka.

"Ne samo što se kasni sa formiranjem ZSO, već imamo i odlaganje odluka koje se tiču energije, Telekoma i avio-saobraćaja", kazao je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

35 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

17 h

Podeli: