Netanijahu traži više vremena

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu zatražiće od predsednika Ruvena Rivlina da produži rok za formiranje vlade, jer još nije osigurao većinu za koaliciju.

Izvor: B92

Nedelja, 19.04.2015.

20:48

Default images
Foto: Beta, AP

Netanijahu se u proteklim nedeljama sastajao sa liderima partija desnice i centra, dok je lider Cionističke unije levog centra, Isak Hercog, njegov glavni rival na izborima 17. marta, ponavljao da neće ući u vladu.

"Odmah posle izbora rekao sam da idemo u opoziciju. To je izbor", istakao je Hercog, izrazivši uverenje da će Netanijahu formirati vladu sa 67 desnih poslanika, od ukupno 120 u Knesetu - parlamentu.

Međutim i pored glatke pobede na izborima pokazalo se da nema brzog puta do osnivanja koalicione vlade sa tradicionalnim saveznicima Netanijahuovog konzervativnog Likuda, nacionalističkim i verskim partijama, navodi Asošijeted pres.

To je podstaklo Netanijahua da razmotri ideju o formiranju vlade nacionalnog jedinstva i sada su mu potrebne dodatne dve nedelje da ispuni zadatak, koji mu je Rivlin poverio.

Ukoliko se odluči za koaliciju sa tvrdolinijašima, koje često zove prirodnim partnerima, Netanijahu će imati solidnu parlamentarnu većinu partija gotovo istomišljenika i izbećiće unutrašnje sukobe poput onih u dosadašnjoj vladi.

Međutim, takva koalicija partija koje se zalažu za širenje jevrejskih naselja na okupiranoj palestinskoj zemlji i protive mirovnim potezima sa Palestincima, ubrzo će se naći na suprotnoj strani od međunarodne zajednice, u vreme kada je Netanijahu već u napetim odnosima s svojim saveznicima zbog mirovnog procesa u zastoju i nuklearnog sporazuma s Iranom, kome s protivi, navodi agencija.

Vlada jedinstva bi mu pomogla da se odupre međunarodnoj izolaciji.

Netanijahu je za vreme kampanje isključivao mogućnost da udruži snage s Hercogovom Cionstičkom unijom. Netanijahuov Likud osvojio je 30 mandata na izborima, ali njegovi prirodni partneri traže portfelje glavnih ministarstva i dogovora nije bilo u prvobitnom roku od četiri nedelje da se formira vlada.

Ako Netanijahuu ne pođe za rukom ni da u produženom roku od dve nedelje formira koaliciju, predsednik Izraela će nekom drugom poveriti zadatak.

Malo njih očekuje da će se to deseti i još se veruje u formiranje desničarske vlade.

Netanijahu je, kako se čini, pri kraju dogovora sa dve ultraortodokne partije - Šas i Jahadut Hatora, koje traže ministarstva i parlamentarne komitete s velikim budžetima za svoje birače. On je takođe blizu dogovora sa centrističkom partijom Kulanu, orijentisanu na ekonomiju. Još nije blizu dogovora sa nacionalističkim partijama Jevrejski dom i Izrael naš dom, koje predvode njegovi dugogodišnji saveznici.

Iako nisu osvojile puno poslaničkih mandata, obe partije trzaze glavna ministarska mesta i uticaj koji nije u skladu s njihovom jačinom.

Zamenik šefa diplomatije iz Netanijahuovog Likuda Cahi Hanegbi kaže da mogućnost da Hercog uđe u vladu postoji zbog pristupa desničarkih partija.

"To se pojavljuje samo kao ekstremni scenario čije šanse da se ostvari je posledica toga što obe ili jedna od tih partija tvrdoglavo odbijaju da pokažu feksibilnost", rekao je Hanegbi za izraelski vojni radio.

Netanijahuovi savetnici takođe kažu da je on zabrinut zboog sukoba sa savezncima u SAD i Zapadnoj Evropi, jer bi se moglo desiti da se pojačaju pozivi na sankcije protiv i bojkot Izraela.

Netanijahu se i ranije udruživao s protivnicima da bi to izbegao, podseća AP.

Hercog je trenutno pod pritiskom svojih pristalica da ne pruži Netanijahuu političko pokriće i obojica poriču da su se tajno sastali.

Ipak ne isključuje se mogućnost da on na kraju bude u iskušenju da postane šef diplomatije. Njih dvojica se slažu samo u protivljenju nedavnom okvirnom sporazumu velikih sila s Iranom. Hercog je rekao da o tom ključnom pitanju nema koalicije i opozicije u Izraelu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

1 d

Podeli: