Štajnmajer: Smiruje se u Ukrajini

Prošlo je osam nedelja od postizanja sporazuma i nema sumnje da je došlo do izvesnog smirivanja situacije u Ukrajini, kaže šef nemačke diplomatije.

Izvor: B92

Ponedeljak, 13.04.2015.

22:56

Default images
Foto: Beta/AP

"Iako je prekid vatre neprekidno na snazi u istočnoj Ukrajini, još uvek ima borbi na dva ili tri mesta", rekao je Fran Valter Štajnmajer pred susret sa svojim francuskim, ukrajinskim i ruskim kolegom u Berlinu.

Stajnmajer će o sprovođenju sporazuma iz Minska razgovarati sa šefovima diplomatije Francuske Loranom Fabijusom, Ukrajine Pavelom Klimkinom i Rusije Sergejom Lavrovom, javio je Rojters.

Nemački ministar je rekao da sporazum iz Minska ne podrazumeva samo prekid vatre, već i pružanje humanitarne pomoći, razmenu zarobljenika i pokretanje političkog procesa sa ciljem da se pripremi teren za izbore.

Kako navodi britanska agencija, sporazum iz Mnska, postignut sredinom februara, tehnički se sprovodi, iako zaraćene strane poslednjih dana jedna drugu optužuju za sve veći broj napada.

Rojters dodaje da je danas poginuo jedan ukrajinski vojnik, dok je šest ranjeno na teritoriji pod kontrolom proruskih snaga.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

22 h

Podeli: