Kremlj: Avion SAD išao ka nama

Izviđački avion RC-135U kretao se prema ruskoj državnoj granici i ruski lovac ga je primorao da promeni kurs, saopštio je portparol ruskog ministarstva odbrane.

Izvor: B92

Subota, 11.04.2015.

16:24

Default images
Foto: Thinkstock

Incident se dogodio 7. aprila kada su snage ruske vazduhoplovne odbrane na dužnosti primetile nepoznatu metu u vazduhu iznad Baltičkog mora koja se kretala ka ruskoj državnoj granici, rekao je general major Igor Konašenkov na konferenciji za novinare.

Borbeni avion "Su-27" je uzleteo kako bi ispitao nepoznatu letelicu, naveo je Konašenkov, a preneo TASS.

Ruski avion je nekoliko puta obleteo oko mete koja je identifikovana kao izvidjački avion "RC-135U" američkih vazduhoplovnih snaga, o čijem je broju, ispisanom na repu letelice, obavestio komandu, dodao je portparol.

Američki avion je zatim promenio kurs i odleteo od ruske granice, kazao je Konašenkov.

"Nikakve izuzetne okolnosti se nisu dogodile kada je (ruski borbeni avion) leteo oko američkog izvidjačkog aviona", rekao je Konašenkov.

"Što se tiče procene profesionalnih kvaliteta naših pilota, to je na ruskoj komandi. I američki izvidjački avioni mogu da izvode rutinske letove samo duž američkih granica", dodao je on.

Pentagon je ranije saopštio da je avion "RC-135U" izvodio rutinski let u medjunarodnom vazdušnom prostoru 7. aprila kada ga je presreo ruski "Su-27" na "nebezbedan i neprofesionalan način".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

23 h

Podeli: