"Izjava Rame može uticati i na CG"

Crna Gora treba da ima u vidu da poruka Edija Rame o ujedinjenju Albanaca Albanije i Kosova ima potencijal da naruši dobrosusedske odnose..

Izvor: B92, vijesti.me

Sreda, 08.04.2015.

12:37

Default images

To je ocenio geopolitički analitičar Blagoje Grahovac dodavši da je poruka albanskog premijera proizvod dugogodišnjih razmišljanja u albanskim političkim krugovima.

Grahovac je "Vijestima" rekao da takve poruke albanskih i kosovskih lidera pokazuju da u određenim krugovima ima političkog diletantizma ili političke podmuklosti.

"To je uznemirujuće za region. Sigurno je proizvod dugogodišnjih promišljanja u pojedinim albanskim krugovima. Može uticati na Crnu Goru, jer gde god nema političke iskrenosti, tu su uvek potencijalno odnosi koji narušavaju dobrosusedske odnose", naveo je Grahovac.

Rama je u intervjuu za televiziju "Klan Kosova", kojem je prisustvovao i kosovski zamenik premijera, Hašim Tači, rekao da je "ujedinjenje Albanaca Albanije i Kosova, pošto su oni zapravo Albanci koji žive u dve albanske države, nezaobilazno i neosporno”.

"Pitanje je kako će se to desiti? Desiće se u funkciji EU, kao jedan prirodan proces uz razumevanje svih, ili će se desiti kao reakcija na evropsko slepilo da sama Evropa shvati da treba da promeni pristup prema samoj sebi, tako što će se od jedne snage koja je sve više zavisna od dnevne taktike, pretvoriti u stratešku snagu. Strateška Evropa zahteva da Balkan što pre bude deo nje, i da svim etničkim zajednicama na Balkanu bude olakšano da budu zajedno, a da ne govore o granicama. Taktična Evropa će doprineti tome da ne ostaju druge mogućnosti osim jednog ujedinjenja, koje će takođe biti u funkciji buduće Evrope", kazao je Rama.

Prethodno se u medijima pojavilo da je Rama upozorio da će se njegova država i Kosovo "ujediniti na klasičan način" ukoliko EU ne bude otvorila puteve za evropsku integraciju Kosova i liberalizaciju viza.

Grahovac je kazao da takvo ujedinjenje neće podržati međunarodna zajednica.

"Neće zvaničnici EU i NATO-a to podržati i neće prihvatiti kao dobru vest, već naprotiv. Siguran sam da će to imati otežavajuće okolnosti u pridruživanju Albanije EU", rekao je on.

Grahovac je dodao da je, u neku ruku, dobro što se ova izjava pojavila.

"Demistifikovala je razna nagađanja ima li među albanskim političarima podmuklosti i neiskrenosti”. Lider DNP-a Milan Knežević rekao je da Ramina izjava predstavlja “duvanje u ratne trube i destabilizaciju ionako krhkih prilika u regionu".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

11 h

Podeli: