"Sporazum sa Iranom kao sa SSSR-om"

Američki predsednik Barak Obama pozdravio je dostizanje dogovora o ključnim parametrima sporazuma o nuklearnom programu Irana, nazivajući ga istorijskim.

Izvor: Beta, Tanjug

Četvrtak, 02.04.2015.

22:34

Default images
Foto: Beta, AP

Osim toga, Obama je upozorio Teheran da će svet nadzirati da li poštuje preuzete obaveze, javile su agencije.

"Ukoliko Iran bude varao, svet će to znati", rekao je Obama, dodajući da je dogovor postignut u Lozani u Švajcarskoj zasnovan ne na poverenju, već na verifikaciji, prenosi AFP.

"SAD sa saveznicima i partnerima postigli su istorijski sporazum sa Iranom, koji će, ako bude u potpunosti sproveden, sprečiti Iran od sticanja nuklearnog oružja", naveo je predsednik SAD, a prenosi Rojters.

Obama je nakon toga uporedio ovaj dogovor sa dogovorima koji su njegovi prethodnici postigli sa bivšim Sovjetskim savezom o kontroli nuklearnog naoružanja, koji su "svet učinili bezbednijim" tokom Hladnog rata.

"Ovo je dobar dogovor, dogovor koji odgovara na naše suštinske primedbe", rekao je Obama.

Kako navodi Asošiejted pres, Obama je "investirao znatan politički kapital u ove nuklearne pregovore".

"Zbog ovih razgovora zategnuti su odnosi SAD i Izraela, koji Teheran doživljava kao egzistencijalnu pretnju, a produbljena je napetost i sa Kongresom", objašnjava američka novinska agencija.

AP dodaje da će za Obamu biti veliki izazov da ubedi kongresmene da zadrže propise kojima se odobravaju nove sankcije Iranu.

Agencije su večeras iz Lozane javile da su dogovoreni ključni parametri za zaključivanje sveobuhvatnog sporazuma o iranskom nuklearnom programu, koji treba da bude potpisan do 30. juna.

Iran se, kako se navodi, saglasio da znatno smanji broj centrifuga za obogaćivanje uranijuma - sa 19.000 na šest hiljada, a postepeno, kako nuklearna agencija UN bude verifikovala poštovanje uslova budućeg sporazuma, biće oslobađan sankcija SAD i Evropske unije.

Iran i šest svetskih sila postigli su večeras okvirni sporazum o ograničavanju nuklearnog programa Teherana, nagovestili su večeras pregovarači, dok se obe strane pripremaju da to i zvanično objave na konferenciji za novinare.

Iranski ministar spoljnih poslova Mohamed Džavad Zarif tvitovao je: "Pronađeno rešenje. Spremni za izradu nacrta odmah".

Šefica evropske diplomatije Federika Mogerini tvitovala je da će se zajedno sa Zarifom obratiti novinarima posle završnog sastanka sedam zemalja.

Ona je napisala: "Dobre vesti".

Američki državni sekretar Džon Keri objavio je da će dogovor s Iranom "rešiti glavna pitanja u vezi sa njegovim nuklearnim programom" i najavio uskoro nove razgovore.

Zvaničnici su to rekli nakon razgovora od nedelju dana koji su dvaput produžavani posle krajnjeg roka do 31. marta za postizanje okvirnog sporazuma, kako bi istovremeno formulisali zajedničko saopštenje o onome što je postignuto i šta je neophodno uraditi da bi do 30. juna bio postignut konačni sporazum.

Netanijahu: Unazaditi iranske nuklearne sposobnosti

Foto: Beta, AP
Izraelski premijer Benjamin Netanijahu apelovao je ponovo na svetske sile da "znatno unazade" iranske nuklearne sposobnosti na osnovu svakog sporazuma koji postignu u nastavku pregovora.

U poruci objavljenoj na Tviteru, nakon izveštaja da će se pregovori o sporazumu za obuzdavanje iranskog nuklearnog programa nastaviti do juna, Netanijahu je ponovio zahteve Izraela da ta zemlja "zaustavi terorizam i agresiju".

On je objavio i dijagram uz svoj tvit koji pokazuje umešanost Teherana u bliskoistočne sukobe, uključujući Jemem, Irak, Liban i Egipat, dok traju pregovori u Lozani.
"Svaki sporazum mora znatno da unazadi iranske nuklearne sposobnosti", istakao je Netanijahu, koji je u više navrata kritikovao sporazum o kome se pregovara sa Teheranom, preneo je Rojters.

Iran i šest svetskih sila usaglasili su nacrt dogovora o ograničenju iranskog atomskog programa, nagovestili su ranije danas pregovarači.

Šef iranske diplomatije Muhamed Džavad Zarif napisao je na svom nalogu na Tviteru da je rešenje pronađeno i da postoji spremnost da odmah bude izrađeno, dok je visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini posle sastanka sa Zarifom napisala: "Dobre vesti", prenela je agencija AP.

Izraelski zvaničnici: Sporazum istorijska greška

Izraelski zvaničnici osudili su večeras okvirni sporazum postignut između Irana i svetskih sila.

U saopštenju namenjenom novinarima ti visoki zvaničnici su izjavili da je dogovor loš okvir i procenili da će sporazum zasnovan na tom okviru biti istorijska greška.

Oni su tražili da ostanu anonimni u očekivanju zvaničnog saopštenja izraelskog premijera Benjamina Netanijahua.

Njihovo saopštenje odražava zabrinutost koju je Netanijahu izražavio u poslednjih nekoliko nedelja kada se očekivao sporazum, preneo je Asošiejted pres.

Danas je osmi dan razgovora u švajcarskom gradu Lozani, nakon što je probijen ranije postavljeni rok za postizanje okvirnog sporazuma, 31. mart.

Pregovori o zaustavljanju nuklearnog programa Irana sa SAD, Rusijom, Kinom, Britanijom, Francuskom i Nemačkom, koji su počeli krajem 2013, usmereni su na postizanje sporazuma, koji bi ublažio bojazni Zapada da Teheran pod plaštom civilnog nuklearnog programa razvija oružje, u zamenu za ublažavanje sankcija koje su nanele veliku štetu iranskoj ekonomiji.

Iranci večeras na ulicama slave postizanje okvirnog sporazuma, javile su agencije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

17 h

Podeli: