Nigerija: Buhari i dalje u vođstvu

Bivši vojni diktator Nigerije Muhamadu Buhari i dalje vodi prema delimično obrađenim glasovima s predsedničkih izbora u Nigeriji.

Izvor: B92

Utorak, 31.03.2015.

19:10

Default images
Foto: Beta, AP (arhiva)

Ako Buhari pobedi i dosadašnji predsednik Džonatan se povuče, to će biti prvi put u istoriji Nigerije da opoziciona partija demokratski preuzme kontrolu nad državom.

Dosad su delimično obrađeni rezultati glasanja u subotu, ali se članovi izborne komisije nadaju da bi kasnije u toku dana mogli objaviti ko će u narednom periodu vladati najvećom afričkom državom koja ima i najveći bruto domaći proizvod.

Prema rezultatima iz sedam od 36 saveznih država i 22 miliona obrađenih glasova, Buhari vodi za 1,5 miliona glasova. Još nisu stigli rezultati iz Džonatanovih uporišta na hrišćanskom jugu gde se očekuje više njegovih glasova pošto je i on hrišćanin.

Prema danas objavljenim rezultatima, Buhari je pobedio u državi Lagos, koja ima najiše glasova, pošto je ubedljivo pobedio u tri države na muslimanskom severu gde uživa veliku podršku.

Buhari važi za strogog penzionisanog generaaa, koji se, prema svojim rečima, okrenuo demokratiji. Prvi put posle tri učešća na predsedničkim izborima je uspeo da pobedi u državama na jugozapadu.

Pobednik mora da uzme preko pola od ukupnog broja glasova i najmanje 25 odsto glasova u dve trećine od 36 država.

Loš rezultat Džonatana odražava neuspeh njegove vlade u borbi s ekstremistima Boko harama, što je razgnevilo Nigerijce, naročito na severu, koji pretežno podržavaju muslimana Buharija.

Buhari je na čelo Nigerije došao posle vojnog puča 1983, da bi bio svrgnut 1985. u puču pod vođstvom generala Ibrahima Babangide.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

11 h

Podeli: