BiH dobila novu vladu

Bosna i Hercegovina je danas, gotovo šest meseci nakon oktobarskih opštih izbora, dobila novu vladu.

Izvor: B92

Utorak, 31.03.2015.

16:59

Default images

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine potvrdio je u Sarajevu imenovanje novog saziva Saveta ministara BiH koji će naredne četiri godine predvoditi Denis Zvizdić iz Stranke demokratske akcije (SDA).

Parlament je za ministarku civilnih poslova imenovao Semihu Borovac (SDA), za njenog zamenika Djorđa Milićevića iz Narodnog demokratskog poretka - stranke članice koalicije Saveza za promene iz Republike Srpske, prenela je Fena.

Dužnost ministra za ljudska prava i izbeglice u narednom četvorogodišnjem periodu obavljaće Adil Osmanović (SDA), a zamenik ministra u tom resoru je Predrag Jović, kadar Srpske demokratske stranke (SDS) koja je članica koalicije Saveza za promene.

Ministar finansija i trezora je Vjekoslav Bevanda (Hrvatska demokratska zajednica - HDZ BiH), a njegov zamjenik Mirsad Žuga (SDA).

Marina Pendeš (HDZ BiH) imenovana je za ministarku odbrane, a njeni zamenici su Emir Suljagić iz Demokratske fronte (DF) i Boris Jerinić (SDS).

Državni ministar pravde biće, takođe, kadar HDZ-a BiH i u ovom sazivu tu dužnost će obavljati Josip Grubeša, dok će njegov zamenik biti Nezir Pivić (SDA).

Igor Crnadak iz Partije demokratskog progresa (PDP), članice koalicije Saveza za promene, imenovan je za ministra spoljnih poslova, a njegovog zamenik je Josip Brkić (HDZBiH).

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa je Mirko Šarović (SDS), a njegov zamenik Mato Franjičević (HDZ BiH).

Dragan Mektić, takođe iz SDS-a, imenovan je za ministra bezbednosti, dok će njegov zamenik biti Mijo Krešić (HDZ BiH).

Funkcija ministra prometa i komunikacijae pripala je Slavku Matanovivhu (DF), dok bi njegov zamenik trebalo bi da bude imenovan naknadno.

Nakon glasanja, ministri i zamenici ministara dali su svečanu izjavu, javljaju loklani mediji i dodaju da su na taj način koalicione političke stranke - SDA, HDZ BiH, Savez za promene i DF - konačno uspele da formiraju izvršnu vlast na državnom nivou.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

22 h

Podeli: