Jak zemljotres u Novoj Gvineji

Jak zemljotres, magnitude 7,7, dogodio se jutros u Tihom okeanu kod Papue Nove Gvineje, saopštili su američki seizmolozi.

Izvor: B92

Ponedeljak, 30.03.2015.

07:46

Default images
Foto: Freeimages.com (Ilustracija)

Prvobitno izdato upozorenje na cunami je ubrzo povučeno.

Zemljotres se dogodio na 65 kilometara ispod površine Zemljine kore, oko 50 kilometara od grada Kokopo, naveo je američki geološki institut USGS i dodao da nije bilo žrtava u potresu.

Centar za uzbunu na cunami u Pacifiku odmah je izdao alarm na moguće ogromne talase u krugu od 1.000 kilometara od epicentra.

Međutim, po novijoj računici i osmatranju, u Papui Novoj Gvineji mogući su talasi od jedan od tri metra, a manji od oko 30 centimetara na okolnim ostrvima Pacika i na obalama Australije, Japana, Filipina i Nove Kaledonije.

Posle prvog zemljotresa, početne magnitude od 7,7 stepeni, dogodio se drugi udar magnitude 5,7 u istom području.

Zemljotresi su česti na pacifičkom "Vatrenom prstenu" - pojasu vulkana i dubokih pukotina u Zemljinoj kori zbog čega su erupcije česte, a seizmička aktivnost jaka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

23 h

Podeli: