Glavašu pritvor do 5. maja 2016.

Vrhovni sud Hrvatske doneo je odluku da Branimiru Glavašu produži pritvor do 5. maja 2016. godine, piše Večernji list.

Izvor: B92

Ponedeljak, 30.03.2015.

17:43

Default images
foto: Beta/Hina

Ustavni sud je prethodno ukinuo presudu Glavašu za slučajeve “garaža“ i “selotejp“ u kojima je osuđen na osam godina zatvora, a prošle nedelje je delimično ukinuo odluku Vrhovnog suda kojom je Glavaš vraćen u istražni zatvor i zatražio da nova odluka bude doneta do 5. aprila.

U obrazloženju odluke Vrhovni sud se oslonio na odluku Ustavnog suda, smatrajući da je Ustavni prvenstveno i konkretno ukinuo odluku samo u onom delu koji se odnosi na određivanje i neodređivanje trajanja mera istražnog zatvora.

“U odnosu na ostale saoptuženike i u odnosu na sankcije koje su njima izrečene, a stavljajući to u odnos sa vremenom koje su oni proveli na izdržavanju kazne pošto su pušteni na uslovne slobode, došlo se do datuma 5. maja 2016. godine. To bi bilo srazmeno pretpostavljenoj sankciji u odnosu na težinu krivičnog dela i potrebu određivanja istražnog zatvora“, rekao je portparol Županijskog suda u Zagrebu Krešimir Devčić.

On je naveo i da je sud dobio predlog Glavaša i njegovih advokata da mu se ukine istražni zatvor jer se nalazi u teškom zdravstvenom stanju.

“Advokati svoj zahtev obrazlažu time da bi temeljno ljudsko pravo na život trebalo da bude ispred ograničenja na slobodu“, naveo je Devčić i istakao da je sednica povodom ovog predloga zakazana za utorak u 12.00.

Glavašev advokat Dražen Matijević nije obavešten o produženju istražnog zatvora njegovom klijentu.

Glavaš je u zatvoru Remetinec od 5. marta ove godine, štrajkuje glađu, a u nedelju je hitno prebačen u zatvorsku bolnicu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

23 h

Podeli: