Prag: Za i protiv vojske SAD

Nekoliko stotina građana došlo u centar Praga da podrži ili ospori prolazak američkog vojnog konvoja iz sastava NATO-a koji će u nedelju proći kroz Češku.

Izvor: B92

Subota, 28.03.2015.

22:28

Default images
Prolazak amerièkog tenka kroz Letoniju (screenshot)

Konvoj je krenuo iz baltičkih zemalja i Poljske i preko Češke ide u bazu u Nemačkoj.

Češki protivnici konvoja nosili su ruske zastave i transparentima sa porukama "Ne treba nam spas od Amerike", "Stop američkom konvoju", "Zzelimo mir, ne želimo NATO", i skandirali su "Sramota NATO" i "Jenki idite kući".

Pristalice konvoja su pak mahale američkim i ukrajinskim zastavama, i uzvikivale: "Jenki, ostanite, komunisti napolje", a na Vaclavski trg su dovezle i originalni američki vojni džip.

Protivnici i pristalice konvoja pomešali su se u masi ali nije bilo potrebe za intervencijom svega nekoliko desetina policajaca poslatih da obezbede te demonstracije, jer su se one svele na verbalne čarke i svađe pripadnika dvaju tabora.

Protest zbog američkog konvoja organizuju češke antiratne inicijative i organizacije kao što su "Ne bazama" koja je bila aktivna u protestima zbog nekadašnjeg plana da u Češkoj bude razmešten radar američkog antiraketnog štita, Pokret za direktnu demokratiju, STOP restituciji crkvene imovine.

Protiv konvoja su bili i češki nereformisani komunisti i proruski aktivisti kao što su Prijatelji Rusije.

Demonstrativni prolazak 516 američkih vojnika sa 118 oklopnih transportera i drugih vojnih vozila drumovima po trasi dugoj 1.800 kilometara iz Estonije, preko Litvanije, Letonije, Poljske i Cceške do Nemačke za protivnike konvoja je ciljani pritisak na Rusiju i huškanje na rat.

Pristalice konvoja na prolazak američkih vojnika gledaju kao na prirodnu stvar, pošto je Češka članica NATO-a, i pozdravljaju takvu demonstracije solidarnosti SAD i garanciju da u slučaju potrebe i eventualnog napada neće ostaviti istočnoevropske saveznike na cedilu.

"Konvoj je deo mera koje je NATO preduzeo kao odgovor na sukob u Ukrajini. Rusija je bila ta koja je pogazila međunarodno pravo, anektirala Krim i narušila suverenitet Ukrajine. Iako Češka kao i Evropska unija prednost daje diplomatskom rešenju, ne sme da zapostavi svoju bezbednost", kazao je o konvoju češki premijer Bohuslav Sobotka.

I premijer kao i predsednik Češke Miloš Zeman prolazak američkih vojnika pozdravljaj,u a označili su ga kao prirodni korak kojim Češka iskazuje svoju solidarnost s NATO-om i ispunjava savezničke obaveze.

Prema anketi za češku televiziju, protivnici konvoja iako glasni u velikoj su manjini, pošto je protiv svega 17 odsto Čeha, dok 82 odsto tvrdi da im konvoj nimalo ne smeta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

14 h

Podeli: