UN usvojio rezoluciju o Libiji

Savet bezbednosti UN je jednoglasno usvojio rezoluciju koja podrazumeva pojačanje borbe protiv ekstremista u Libiji, ali bez ukidanja embarga na oružje.

Izvor: B92

Subota, 28.03.2015.

15:19

Default images

Libija je, uz podršku Egipta, zatražila ukidanje embarga na oružje, kako bi omogućila vladi da sastavi svoju vojsku i suprotstavi se grupama kao što je Islamska država, javlja AFP.

Međutim, rezolucija koju je predložio Jordan, ostavlja na snazi četvorogodišnji embargo na oružje, ali otvara vrata za izuzetke "od slučaja do slučaja".

SB UN izrazio je rezolucijom "ozbiljnu zabrinutost" zbog sve većeg prisustva boraca ID u Libiji, kao i onih koji su se zavetovali na saradnju s njom ili Al Kaidom, preneo je AFP.

Mere uključuju sankcije protiv pojedinaca i grupa koje podržavaju ekstremiste, putem finansiranja, regrutovanja ili preko Interneta i medija.

Savet je, takođe, glasao za produženje mandata političke misije UN u Libiji do septembra, kako bi pomogao zaraćenim stranama da postignu dogovor.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

15 h

Podeli: