Krim: Opoziciona TV se zatvara

Televizija krimskih Tatara koja se protivi pripajanju Krima Rusiji saopštila je da prekida rad posle nekoliko meseci pritisaka ruskih vlasti.

Izvor: B92

Petak, 27.03.2015.

19:06

Default images
Foto: Beta/AP

Televizija ATR je u septembru prošle godine optužena za ekstremizam, a lokalni odsek ruskog Ministarstva unutrašnjih poslova je saopštio da ta televizija "namerno širi nepoverenje prema ruskim vlastima".

Tatarska televizija prestaće da radi 1. aprila.

Predstavnici televizije izjavili su da su u četiri navrata podnosili zahteve za produženje dozvole za rad, ali su ih ruske vlasti odbijale.

ATR, koji ima tri podružnice, dve radio stanice i jedan kanal s programom za decu, preti krivična prijava zbog ilegalne aktivnosti ako bude emitovala program bez dozvole.

"Preti nam novčana kazna od 500.000 rubalja (8.000 evra) i zaplena opreme", izjavila je direktorka televizije Elzara Islijamova.

Po njenim rečima, toj nezavisnoj televiziji, osnovanoj 2005. godine, preti zatvaranje još od aneksije Krima Rusiji u martu 2014. godine.

Vođa krimskih Tatara Mustafa Đemilev osudio je nedavno "potpuni nedostatak demokratskih sloboda" na Krimu od kada je pripojen Rusiji.

Krimski Tatari su bojkotovali referendum o nezavisnosti Krima koji je bio uvod u aneksiju.

Tatari, etnički bliski Turcima, i uglavnom muslimani, kolektivno su deportovani s Krima u Sibir 1944. godine za vreme sovjetskog diktatora Josifa Visarionoviča Džugašvilija Staljina. Za tri dana tada je proterano više od 190.000 krimskih Tatara.

Krimski Tatari su počeli da se vraćaju u postojbinu tek krajem osamdesetih godina, s raspadom Sovjetskog Saveza. To stanovništvo, međutim, brzo raste u poređenju sa ostarelim ruskim stanovništvom, a integracija Tatara je dugoročan problem Kremlja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

17 h

Podeli: