Putin: Prekinuti sukobe u Jemenu

Ruski predsednik Vladimir Putin pozvao je na "trenutan prekid vojnih aktivnosti"u Jemenu u telefonskom razgovoru sa iranskim liderom Hasanom Rohanijem.

Izvor: B92

Četvrtak, 26.03.2015.

19:04

Default images
Foto: Beta, AP

Milicije šiitskih Huta koje imaju podršku Irana zauzele su velike delove Jemena, a konflikt se juče produbio kada su ratni avioni sunitskih vlasti Saudijske Arabije napali pozicije Huta u Jemenu, što je izazvalo proteste Teherana, javio je Rojters.

Libanski Hezbolah osudio je ranije tokom dana vazdušne udare u Jemenu kao "neopravdanu agresiju" , navodeći da to vodi region pojačanoj napetosti.

Ova šiitska grupa, koju podržava Iran, takođe je pozvala Saudijsku Arabiju i njene saveznike da odmah i bezuslovno obustave napade.

Arapska liga je ranije tokom dana dala punu podršku kampanji, koju predvodi Saudijska Arabija, protiv šiitskih Huta u Jemenu.

Generalni sekretar ove organizacije Nabil Elarabi je izjavio kako je ova operacija usmerena "protiv specifičnih ciljeva među Hutima" na osnovu zahteva jemenskog predsednika Abda-Rabua Mansura Hadija, prenosi Rojters.

Prema saopštenju ambasadora Saudijske Arabije u Vašingtonu Adela al-Džubeira, koalicija koju čini više od 10 zemalja se pridružila vojnoj kampanji koja ima za cilj zaštitu Hadijeve vlade od Huta koji su krenuli u ofanzivu na Aden, u koji se Hadi sklonio kada je pobegao iz kućnog pritvora u Sani.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

14 h

Podeli: