Pao grad koji je bio pretnja za SAD

Iračke vladine snage i plemenska milicija osvojili su grad Al-Bagdadi koji su džihadisti Islamske države zauzeli pre mesec dana.

Izvor: B92, Tanjug

Petak, 06.03.2015.

23:26

Default images
Foto: Beta, AP (arhiva)

Al-Bagdadi, gradić na reci Eufrat na zapadu Iraka, nalazi se blizu vazduhoplovne vojne baze Al-Asad u kojoj Amerikanci obučavaju oko 800 pripadnika iračke vojske.

Zbog toga je bilo važno iz tog grada isterati pripadnike Islamske države, koji su inače nakon njegovog zauzimanja u februaru pretili da će napasti bazu SAD koja se nalazi u blizini, saopštila je američka vojska, a preneo AFP.

Osim toga, navodi se da su Igračke bezbednosne snage isterale militante Islamske države i iz sedam sela severnozapadno od Al-Bagdadija.

Koalicija predvođena Sjedinjenim Državama izvela je od 22. februara 26 vazdušnih udara kao podršku ofanzivi protiv pripadnika Islamske države u toj oblasti, a pored toga, obezbedili su i obaveštajnu pomoć.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

19 h

Podeli: