"Smeniti ministra za dijasporu KiM"

Grupa manjinskih nevladinih organizacija iz Kosovske strateško-akcione mreže zatražila je hitnu smenu ministra za dijasporu Valjona Muratija.

Izvor: B92

Petak, 27.02.2015.

10:20

Default images

One traže i njegovo izvinjenje zbog izjave da je ključan razlog za odlazak Albanaca sa Kosova privilegovani položaj nealbanskih, a posebno srpske zajednice.

"Ova izjava, koja dolazi od strane visokog funkcionera Vlade, još jednom otkriva licemerje i cinizam kada se govori o posvećenosti izgradnji multietničkog društva među političkom elitom u Prištini, a istovremeno pokazuje da su opravdani strahovi srpske i ostalih zajednica u vezi diskriminacije i nepoštovanja njihovih zagarantovanih prava, koja su samo mrtvo slovo na papiru", navodi se u saopštenju.

Ocenjuje se da to predstavlja i vid pritiska Prištine kojim se poručuje da se neće odustati od maksimalističkih stavova pri pregovorima u Briselu, kojima se "staje na put kompromisnom rešenju i dalje odlaže osnivanje Zajednice srpskih opština".

"Izjava Muratija je, istovremeno, i vrlo opasna i predstavlja nastavak dobro poznatog manira da se za sve neuspehe političke elite u Prištini krivica traži u srpskoj zajednici. Takve izjave vode ka mobilizaciji ljudi na etničkoj osnovi, koja je uperena pre svega protiv srpske zajednice i direktno ugrožava fizičku bezbednost građana i imovine nealbanskih zajednica", dodaju te organizacije.

U saopštenju se poziva na uspostavu principa poštovanja političke odgovornosti za izjave izrečene u javnosti kojima se jačaju postojeći etnički animoziteti i kojima se podriva politički proces u Briselu.

"Odgovornost za etničke odnose u jednom društvu uvek treba da leži na većinskoj zajednici koja svojim postupcima treba da uveri pripadnike nealbanskih zajednica u svoju iskrenost i želju za pomirenjem", ocenjuje se u saopštenju.

Saopštenje je potpisalo 120 organizacija i pojedinaca članova Kosovsko strateško-akcione mreže među kojima su i Centar za orijentaciju društva iz Štrpca, Institut za razvoj civilnog društva iz Leposavića, Slobodna produkcija iz Novog Brda, Centar za razvoj zajednice iz Klokota i Institut za teritorijalni ekonomski razvoj iz Zubinog Potoka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

12 h

Podeli: