Minsk: Ključni sastanak za Ukrajinu

Lideri Rusije, Ukrajine, Nemačke i Francuske, sastaju se danas u Minsku radi razgovora o razrešenju ukrajinske krize.

Izvor: B92

Sreda, 11.02.2015.

07:00

Default images

Razgovori o prestanku krvoprolića u Ukrajini biće usmereni, pre svega na povlačenje teškog naoružanja, stvaranje demilitarizovane zone na istoku Ukrajine i započinjanje dijaloga između Ukrajine i proruskih snaga, prenele su agencije izjave diplomatskih izvora.

Glavni kamen spoticanja će, kako se ocenjuje, biti demilitarizovana zona. Moskva želi da OEBS preuzme kontrolu nad tom zonom, kažu diplomatski izvori Rojtersa.

Sastanak ruskog predsednika Vladimira Putina, ukrajinskog predsednika Petra Porošenka, nemačke kancelarke Angele Merkel i francuskog predsednika Fransoa Olanda, započeće posle 18 sati po lokalnom vremenu, prenela je agencija Tass.

Sastanak u Minsku biće održan iza zatvorenih vrata, saopštilo je belorusko ministarstvo spoljnih poslova.

Prethodno su, u utorak uveče, predstavnici te četiri zemlje, koje čine Kontakt grupu za Ukrajinu, na sastanku u Minsku okvirno načinili shemu povlačenja teškog naoružanja i dogovorili režim prekida vatre i mehanizme kontrole kojih treba da se pridržavaju, javio je Tass.

Kontakt grupa za Ukrajinu raspravljala je, takođe, o formiranju vlade u regionu Donbas i održavanju lokalnih izbora, kažu izvori te ruske agencije.

Predstavnici samoproglašenih republika Donjecka i Luganska (DPR i LPR) izneli su članovima Kontakt grupe svoje predloge o mirovnom rešenju za istok Ukrajine, na koje će oni uskoro odgovoriti, rekao je predstavnik DPR, posle razgovora.

Ukrajinsku stranu u razgovorima su predstavljali bivši predsednik Leonid Kučma i specijalni predstavnik za humanitarna pitanja Viktor Medvedčuk. DPR i LPR predstavljali su Denis Pušilin i Vladislav Deinego, a sastanku je prisustvovala i predstavnica OEBS-a Hajdi Taljavini, dok je ruski ambasador u Kijevu Mihail Zurabov bio medijator, navodi Tass.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: