Počuča na snimku iz Ukrajine

Radomir Počuča, voditelj i bivši portparol PTJ, za kojim je u Srbiji raspisana poternica, pojavio se na jednom snimku sa istoka Ukrajine.

Izvor: B92, Tanjug

Petak, 06.02.2015.

14:25

Default images

Počuča, protiv koga se u Srbiji vodi proces zbog rasne i druge diskriminacije, izbegao je pojavljivanje u sudnici i u septembru na Fejsbuku naveo da "ide u Ukrajinu da se bori na strani proruskih jedinica".

Na snimku koji je objavljen u sredu na sajtu Jutjub prikazani su Počuča i još jedan mladić, pod punom ratnom opremom, koji objašnjavaju razloge boravka u Ukrajini i navode da se bore protiv "vaskrslog fašizma".

Počuča, nekadašnji novinar i voditelj, uz reči "jedna krv, jedna vera" objašnjava da su veze Srbije i Rusije vekovne, da su "ruska braća" pomogla srpskoj u ratu, i da je to "dug koji vraćamo".

"Naš dug je da pomognemo kada je loše ovde u Novorusiji, kada je fašizam vaskrsnuo i da ratujemo protiv istog neprijatelja kao pre 70 godina", rekao je Počuča.

Počuča nosi uniformu na čijem rukavu je prišivena srpska zastava, a prilikom predstavljanja rekao je da mu je ratno ime "Grizli". Drugi mladić koji se predstavio kao "Đakon", kaže da dolazi iz Novog Sada.

Počuča i "Đakon" nisu jedini građani Srbije koji se bore u Ukrajini, a mediji su više puta izveštavali o "četničkim brigadama" na istoku Ukrajine.

Počuča bi, ukoliko se pojavi u zemlji, mogao da odgovara i na osnovu dopuna Krivičnog zakona, koji je usvojen 10. oktobra prošle godine, a koji predviđa kaznu od šest meseci do 10 godina za one koji učestvuju u ratu ili oružanom sukobu u drugim zemljama i organizuju i vrbuju građane Srbije da to čine.

Za njim je krajem novembra 2014. godine raspisana poternica, jer se nije pojavio na suđenju za krivično delo ugrožavanja sigurnosti, zbog poziva na prebijanje "Žena u crnom" upućenog preko Fejsbuka.

Naime, preko Fejsbuk profila marta prošle godine pozvao je navijače Crvene zvezde, Partizana, Rada i Vojvodine da "ne troše pesnice između sebe", već da se udruže i pretuku "Žene u crnom" koje su na Trgu Republike u Beogradu obeležile 15 godina od zločina nad albanskim civilima na Kosovu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

35 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

17 h

Podeli: